Danas se mijenja minimalna plaća u Hrvatskoj: Evo koliko će poslodavci morati najmanje isplatiti radnicima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2021. u 09:20
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Broj radnika koji primaju minimalnu plaću je u porastu. U prosincu prošle godine primalo ju je nešto manje od 46 tisuća radnika ili 4,2 posto ukupno zaposlenih, u prvom kvartalu ove godine njih nešto više od 52 tisuće ili 4,7 posto zaposlenih.

Hrvatski sabor s radom će nastaviti u četvrtak raspravom o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći kojim će se omogućiti više minimalne plaće radnicima u djelatnostima u kojima vrijede kolektivni ugovori i koji imaju proširenu primjenu sukladno općem propisu o radu.

Prijedlogom zakonskih izmjena će se propisati njezino obvezno ugovaranje u bruto iznosu. To konkretno znači da će poslodavac s radnikom trebati ugovoriti isplatu minimalne plaće u bruto iznosu od 4.250 kuna, a ne 3.400 kuna koliko se radniku isplaćuje na račun, a poslodavac koji se o to ogriješi može biti kažnjen od 60 tisuća do 100 tisuća kuna. Ista kazna prijeti i poslodavcu koji isplaćuje niža primanja od minimalne plaće, ali i onome koji s radnikom potpiše sporazum da se odriče isplate minimalne plaće.

Inače, broj radnika koji primaju minimalnu plaću je u porastu. U prosincu prošle godine primalo ju je nešto manje od 46 tisuća radnika ili 4,2 posto ukupno zaposlenih, u prvom kvartalu ove godine njih nešto više od 52 tisuće ili 4,7 posto zaposlenih.

Prema podacima Državnog inspektorata-inspekcije rada i dalje je značajan broj pokrenutih prekršajnih postupaka zbog neisplate zakonom propisane minimalne plaće radnicima. Naime, u 2020. utvrđeno je da poslodavci za 1.689 radnika nisu isplatili niti minimalnu plaću, zbog čega je Državni inspektorat podnio optužne prijedloge zbog sumnje na počinjenje 318 prekršaja iz Zakona o minimalnoj plaći.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Mi ćemo i dalje imati najniže plaće  i najviši standard ………!   Nije bitno zašto.

Lako je tražiti veći minimalac ali treba prodati roba i usluga da se nađe sredstava za to. Ako si Google sa 150 milijardi USD prihoda onda imaš para za plaće. Ako prodaješ kruh i mlijeko u kvartu onda bogami i nemaš, a takva je većina poduzetnika kod nas. Neinventivna, nemaštovita i ne previše sposobna sa malim i ograničenim tržištem na kojem se bore snižavanjem cijena a ne kvalitetom.

Minimalna plaća ne bi smjela biti ispod 5000,00 kn netto. Ovo nije povećanje minimalne plaće. Ovo je “proizvodnja” socijalnih slučajeva kad ljudi dođu u mirovinu.  Tko ne može radniku dati barem 5000,00 kn netto, neka zatvori prčiju od firme, ako neda a može, takvog poslodavca poslati u pm3. Mladi s tom plaćom ne mogu stvarati. Tko ima mogućnosti najbolje da napusti ovu državu.

pazi plenki da se nikome bitnome  (tu raja svakako nije) ne zamjeri jer ce mu svi trebati kao podrska kada ce prhnuti u brisel za 2 godine.

New Report

Close