Cijene mlijeka rasle u čitavoj EU, pogledajte gdje je Hrvatska

Autor: Darko Bičak , 31. siječanj 2023. u 09:33
Infografika cijene mljijeka u EU u dvije godine. Foto: Marko Picek/Pixell

Rat u Ukrajini i strah od smanjene ponude ključnih prehrambenih sirovina doveli u prethodnom razdoblju do rasta cijena hrane, posebice mlijeka i mliječnih proizvoda

Zbog straha od smanjene proizvodnje i izvoza prehrambenih proizvoda iz ratom zahvaćene Ukrajine te sankcijama pogođene Rusije, gurnule su u prethodnom razdoblju cijene energije i hrane do svojih rekordnih razina. U većini zemalja EU je po pitanju hrane najviše rasla cijena mlijeka, a Hrvatska nije bila nikakav izuzetak po tome, posebno iz razloga što iz domaćih potreba ne zadovoljavamo niti polovicu potreba za mlijekom, s tendencijom daljnjeg pada domaćeg udjela.

Prema statistici koju je predstavio Eurostat za razdoblje od dvije godine, od prosinca 2020. do prosinca 2022. godine, najviše je porasla cijena mlijeka u Litvi i to za 78%. Začuđujuće slijedi snažna poljoprivredna sila Mađarska u kojoj su cijene porasle 57%, a blizu je još jedna poljoprivredna sila s istoka Europe, Poljska, u kojoj su cijene rasle 53%. Značajan rast imaju Bugarska i Portugal s 52%, a slijede Češka s 45%, Španjolska s 44% te Rumunjska i Estonija s 42%.

Hrvatska je u grupi velikog broja zemalja EU gdje je cijena mlijeka u dvije godine porasla za trećinu, odnosno za 34%. U toj grupi su još Irska, Austrija, Slovenija, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Švedska te Danska. Najmanji rast su imale Grčka, Italija te Norveška u kojoj je cijena mlijeka porasla svega za 9% u dvije godine.

U Hrvatskoj je Vlada u rujnu 2022. zamrznula cijenu devet proizvoda, a između ostalog i mlijeka. Tako je do danas cijena litre trajnog UHT mlijeka s 2,8% mliječne masti u trgovinama zamrznuta na 0,98 eura, odnosno na 7,39 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close