Budite odgovorni i svjesni: U ovom slučaju prijeti kazna od 15 do 30.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2022. u 09:38
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Napuštanje životinja je zlostavljanje jer je životinja namjerno prepuštena iživljavanju pojedinaca, ranjavanju i pogibelji, gladi i žeđi, bolestima, a one “sretnije” završe u kavezima skloništa.

Premda Zakon o zaštiti životinja propisuje novčanu kaznu od 15 do 30 tisuća kuna za napuštanje životinje, vrlo se rijetko događa da je netko doista kažnjen, piše N1.

Budući da Hrvatska novi Zakon o zaštiti životinja ima tek pet godina, svijest građana o prijavljivanju zlostavljanja, napuštanja ili bilo kojeg drugog oblika mučenja životinje još uvijek nije na dovoljno visokoj razini. Naime, rijetko se događa da netko prijavi napuštanje životinje i još da pritom ima dokaz da je riječ o napuštanju kao što su npr. zabilježen broj registarske tablice, snimka s nadzorne kamere ili da je pas slučajno mikročipiran pa se iz broja mikročipa može saznati vlasnik.

“Napuštanje životinja je zlostavljanje jer je životinja namjerno prepuštena iživljavanju pojedinaca, ranjavanju i pogibelji, gladi i žeđi, bolestima, a one “sretnije” završe u kavezima skloništa. Zakon o zaštiti životinja ne provodi se u potrebnoj mjeri, nije osnovana inspekcija za zaštitu životinja, a komunalni redari i veterinarska inspekcija često zakažu ne reagirajući adekvatno na prijave. Zato je posebno važno da građani prijavljuju svako napuštanje i zlostavljanje životinja”, napominju Prijatelji životinja.

Komentirajte prvi

New Report

Close