Tko o čemu, ja o smokvama. Prošle godine nakon ljetovanja u Makarskoj i suočavanja s nevjerojatno visokom cijenom smokava od 45 ili 50 kuna za kilogram na štandu pored ceste za Poslovni dnevnik sam napisao komentar da su te cijene ipak neprimjerene i nisu tržišno opravdane, te dugoročno neće donijeti veću turističku potrošnju, a niti profit poljoprivrednim proizvođačima. Jer tko si to može priuštiti, platiti za nekoliko komada smokava toliko visoku cijenu?
Rizik od stagnacije
Ovih dana hrvatski mediji, naravno, opet iznova analiziraju turističku sezonu sa svih aspekata, od toga koliko ima gostiju, jesu li apartmani prazni, zbog čega je i da li je manje gostiju, a nerijetko se u medijima nađu i teme oko enormno visokih cijena hrane i pića. Tako su nas mediji izvijestili da u Hvaru komad pizze stoji 30 kuna, a za jedan od najskupljih hamburgera izdvaja se i po 165 kuna. Na hvarskoj plaži Bonj, porcija krumpirića košta 45 kuna, a sendvič čak 100 kuna. Tri decilitra točenog piva jeftiniji su i od sendviča i od krumpirića i stoje "tek" 29 kuna. Domaći gosti se često šokiraju i na tržnicama gdje se kilogram grožđa prodaje po 40 kuna, smokve su 30 kuna, a lubenica 8 kuna po kilogramu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu