Otkrio manipulaciju kamatama pa dobio 200 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 25. listopad 2021. u 13:26
Nagradu je isplatila Komisija za trgovinu robnim terminskim ugovorima/REUTERS

Optužbe su često ukazivale na manipulaciju liborom, ponudbenom kamatnom stopom za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu.

Američki financijski regulator objavio je da je zviždaču isplatio gotovo 200 milijuna dolara za informacije u slučaju povezanom s manipulacijom ključnim referentnim kamatnim stopama.

Američka Komisija za trgovinu robnim terminskim ugovorima (CFTC) izvijestila je o dodjeli nagrade, ali nije objavila ime nagrađenog zviždača ni pojedinosti o slučaju ni točan iznos nagrade.

Odvjetnički ured Kirby McInerney priopćio je da je njegovom klijentu dodijeljena rekordna nagrada nakon što je 2012. dao informacije i dokumente koji su bili katalizator u istrazi CFTC-a i stranog regulatora o manipulaciji referentnim kamatnim stopama.

Regulatori širom svijeta izrekli su u proteklih deset godina milijarde dolara novčanih kazni i pokrenuli niz kaznenih postupaka protiv banaka i trgovaca, optužujući ih da su se udruživali kako bi manipulirali referentnim kamatnim stopama.

Optužbe su često ukazivale na manipulaciju liborom, ponudbenom kamatnom stopom za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu, napominje Reuters.

Wall Street Journal izvijestio je u svibnju da bi mogao biti ugašen zbog očekivane isplate 2,5 milijardi dolara bivšem izvršnom direktoru Deutsche Banka u vezi s nagodbom u slučaju libor.

Komentirajte prvi

New Report

Close