Zodaks Investments kupio fond s 35 milijuna kuna imovine

Autor: Tomislav Pili , 25. travanj 2017. u 07:57
U KD Locusti tvrde da je transakcija rezultat dogovora/FOTOLIA

Alternativnim fondom Primus do sada je upravljala KD Locusta fondovi, pa Zodaks sada ima četiri fonda.

Najmlađe društvo za upravljanje investcijskim fondovima, Zodaks Investments, očito ima ozbiljne ambicije.

Kako stoji na stranicama Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), na sjednici održanoj u petak regulator je odobrio Zodaks Investmentsu preuzimanje upravljanja nad otvorenim alternativnim investicijskim fondom s privatnom ponudom Primus.

 

9,6 milijuna

kuna imovine u ožujku se nalazilo u novčanom fondu Zodaks Cash

Rezultat dogovora
Radi se o fondu kojim je do sada upravljalo društvo KD Locusta fondovi, a zahtjev Zodaksa podnijet je Hanfi krajem ožujka. U Primusu se u ožujku nalazilo 35,7 milijuna kuna imovine i u tom pogledu najveći je posebni alternativni investicijski fond kojim upravlja KD Locusta. Kod osnovnih alternativnih investicijskih fondova uz KD Locusta postoji samo jedan veći fond, a to je Inspired Private s kojim je 53,3 milijuna kuna imovine.

Na pitanje o razlozima prodaje predsjednik Uprave KD Locusta fondova, Zvonimir Marić, ističe kako je navedena transakcija rezultat dogovora dvaju društava te ulagatelja u fond. "Iznos transakcije je poslovna tajna", odgovorio je Marić. Do detalja nismo uspjeli doći ni u Zodaks Investmentsu gdje su ostali nedostupni za komentar.

Stabilnija imovina 
Podsjetimo, Zodaks Investments osnovao je Danko Ćorić, vlasnik kladionica SuperSport, a društvo je odobrenje za rad dobilo početkom godine. Krajem ožujka dobili su odobrenje i za osnivanje dva hedge fonda, prva takva u Hrvatskoj. K tome, osnovali su novčani fond u kojem se krajem ožujka našlo 9,6 milijuna kuna imovine. No, očito je da je upravljanje alternativnim fondovima isplativ biznis što potvrđuju i riječi Zvonimira Marića na pitanje o kretanju imovine u takvim fondovima KD Locuste.

"Zadovoljni smo s kretanjem imovine u našim alternativnim fondovima. S obzirom da su alternativni fondovi načelno namijenjeni većim ulagateljima, odnosno onima koji imaju više znanja o tržištima kapitala, naše je iskustvo da je ta imovina stabilnija u odnosu na onu u UCITS fondovima na koju utječu prolazne nestabilnosti na tržištima", kaže Marić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

tu su svi zadovoljni sa prinosima osim ulagača.

jel i kod njih investiranje u portfelje vode ‘mladi i iskusni’ fond manageri 😉

New Report

Close