Značajno usporio bijeg ulagača iz fondova

Autor: Tomislav Pili , 21. svibanj 2020. u 22:00
Dionički fondovi bilježe priljev od 48,6 milijuna kuna/DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Ukupna imovina prošlog je mjeseca dosegla 15,9 milijardi kuna,1,4 posto više, ponajviše zbog oporavka burzi.

Bijeg ulagača iz domaćih otvorenih investicijskih fondova u travnju je značajno usporio, a dionički fondovi svjedoče čak i primjetnom povećanju kupnje udjela.

Kako stoji u izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), prošlog mjeseca imovina investicijskih fondova iznosila je 15,9 milijardi kuna što je 1,4 posto više nego prethodnog mjeseca. Uz polagani povratak investitora, za to je najzaslužniji oporavak inozemnom financijskom tržištu i dijelom domaćem tržištu, a što je povećalo vrijednost imovine hrvatskih fondova.

Naime, u odnosu na kraj ožujka, imovina dioničkih fondova skočila je za 9,5 posto na 1,4 milijarde kuna. S obzirom da je ta vrsta fondova zabilježila neto priljev od 48,6 milijuna kuna, skok imovine većinom je zasluga rasta cijena dionica što je dio ulagača očito prepoznao i odlučio uložiti.

Tu tezu potvrđuje i podatak da je vrijednost stranih dionica u portfeljima dioničkih fondova povećana za 10,45 posto na 718,1 milijun kuna dok su je portfelj domaćih dionica od 354,6 milijuna kuna vredniji za 2,1 posto.

Neto priljev od 8 milijuna kuna bilježe i mješoviti fondovi čija je imovina porasla 3,9 posto na 798 milijuna kuna te “ostali fondovi”. U tu vrstu fondova slilo se malo više od 39 milijuna kuna, pa je imovina dosegla 1,26 milijardi kuna, 4,3 posto više nego u ožujku.

Značajne odljeve još uvijek bilježe jedino najpopularniji obveznički fondovi. U travnju je iz njih neto povučeno više od 452 milijuna kuna. I uz toliki odljev, vrijednost imovine pod upravljanjem obvezničkih fondova od 12,38 milijardi kuna ustvari je povećana za 0,16 posto. Podsjetimo, fondovska industrija u ožujku je proživjela golem udar.

Iz obvezničkih fondova tada je povučeno čak 6,2 milijarde kuna. Prema Hanfinim podacima, ukupna neto vrijednost imovine svih otvorenih investicijskih fondova 21. veljače, na dan kada se kriza u vezi s koronavirusom u Europi pogoršala, iznosila je 23,8 milijardi kuna.

No, imovina se 24. ožujka istopila na 16 milijardi kuna, 32,5 posto manje nego mjesec dana ranije. Ukupno su fondovi u travnju bilježili odljev od 355,7 milijuna kuna, daleko manje od 6,7 milijardi kuna u ožujku. Inače, od 118 investicijskih fondova svega njih 17 za ovu godinu bilježi rast prinosa.

Komentirajte prvi

New Report

Close