Zlato u prosincu na 1300 dolara?

Autor: Tomislav Pili , 06. kolovoz 2018. u 22:01
Uncom se u ponedjeljak trgovalo po 1209 dolara/FOTOLIA

Nakon što je u petak cijena pala na najnižu razinu u 17 mjeseci, preokret donosi povećanje kamatnih stopa.

Trend slabljenja cijene zlata pri svome je kraju, tvrde analitičari ICBC Standard Banka. Nakon što je u petak dohvatila najnižu razinu u posljednjih 17 mjeseci, cijena zlata u ponedjeljak se spustila dodatnih 0,3 posto na 1209 dolara za uncu.

Daljnje pojeftinjenje najplemenitijeg metala pripisuje se trgovinskim napetostima između Kine i Amerike te posljedičnom jačanju vrijednosti dolara. Zlato je u negativnom trendu još od 11. travnja kada je dostignuta cijena od 1365 dolara. Od tada zlato je izgubilo više od 11 posto vrijednosti.  Istovremeno vrijednost dolara na najvišoj je razini u posljednjih godinu dana. Naime, investitori u okolnostima užarene američko-kineske trgovinske retorike smatraju dolar "sigurnijom lukom" od zlata.

"Skuplji dolar ograničava rast cijena zlata. Daljnji pad zlata moguć je ako dolar nastavi jačati", ocjenjuje za Reuters Barnabas Gan, analitičar OCBC-a. Međutim, analitičar sirovina Marcus Garvey vidi "spas" za zlato, a koji će opet doći iz SAD-a. Prema njegovoj prognozi prosječna cijena zlata u trećem tromjesečju mogla bi iznositi 1260 dolara za uncu uslijed rasta kamatnih stopa američke središnje banke te povećanje potražnje za fizičkim zlatom.

 

11,4 posto

oslabilo je zlato u odnosu na najvišu cijenu iz 11. travnja

Kako je kazao za Bloomberg na marginama konferencije u indijskom Kochiju, kratkoročno postoji mogućnost pada cijene zlata ispod 1200 dolara ako se nastave sadašnje tržišne silnice. 

"Ali u sljedećih šest mjeseci mogli bi se naći na kraju ovog ciklusa, pa je ovo privlačna razina za dugoročne investitore da povećaju ulaganja u zlato u svojim portfeljima", kazao je Garvey. Prema njegovu predviđanju, do kraja godine cijena zlata mogla bi doseći i 1300 dolara. Za sada veliki investitori ne očekuju takav rasplet situacije. Službeni podaci američke vlade pokazuju da su oklade hedge fondova i drugih velikih investitora u daljnji pad cijene do 31. srpnja dosegle najvišu razinu od 2006. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close