Zlato najskuplje u šest mjeseci

Autor: Tomislav Pili , 26. prosinac 2018. u 22:00
Najplemenitiji metal je tijekom prosinca poskupio četiri posto/REUTERS

Unca na 1274,7 dolara.

Zbog zabrinutosti za financiranje američke vlade i neprijateljskog stava predsjednika Donalda Trumpa spram šefa središnje banke cijena zlata u srijedu je dsegla najvišu razinu u šest mjeseci.

Početkom trgovanja cijena je dosegla 1274,68 dolara za uncu što je najviša razina od 20. lipnja. Kasnije je dodatno ojačala na 1274,71 dolar što je 0,5 posto više nego prethodni trgovinski dan.

Loše raspoloženje na  financijskim tržištima koje uzrokuje poskupljenje zlata posljedica je privremenog prekida rada dijela američkih državnih službi jer se republikanci i demokrati u Kongresu nisu uspjeli dogovoriti oko financiranja savezne vlade u idućih godinu dana.

Najveći je prijepor povezan s inzistiranjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se osiguraju sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

Cijena zlata tijekom prosinca skočila je više od četiri posto što je najbolji prosinački rezultat u 10 godina. Interes investitora za zlato najbolje oslikava rast rezervi u SPDR Goldu, najvećem burzovno utrživom fondu (ETF) koji ulaže u najplemenitiji metal.

Od najniže razine u 2,5 godine dosegnute u listopadu, rezerve zlata u tom su fondu porasle šest posto i trenutno su najviše od kolovoza. Od ostalih plemenitih metala, srebro je u srijedu poskupilo 1,9 posto na 15 dolara za uncu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close