Zlato će još godinama donositi dobit

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2010. u 22:00

Igor Erker, član Uprave Ilirika DZU, govori o razlozima osnivanja prvog ‘zlatnoga’ investicijskog fonda u Hrvatskoj te zašto će zlato za nekoliko godina zamijeniti obveznice u portfeljima

Zlato se opet vraća na veliku pozornicu, smatra Igor Erker, član Uprave Ilirika DZU. Nakon što je od početka godine poskupjelo za 25 posto, njegovom rastu, iako vjerojatno ne tako rapidnom, svjedočit ćemo još desetak godina, tvrdi Erker. To je jedan od glavnih razloga zašto se Ilirika Investments odlučio na osnivanje specijaliziranog “zlatnog” fonda koji počinje s radom u srijedu.

Kakav je interes ulagača za Iliriku Gold?
Interes je dosta izražen, čak je i veći nego kod fonda Ilirika BRIC s kojim smo počeli početkom ove godine. Zlato je stvarno zanimljivo, nije obična dionica, nije geografska regija, nije sektor već nešto potpuno drugo. Svatko zna što je zlato. Znači interes postoji, ali je teško predvidjeti što će biti s uplatama u fond. U Sloveniji već postoje takvi fondovi, imamo neke rezultate koje možemo pratiti i znati što možemo očekivati.

Kakvi su rezultati takvih fondova u Sloveniji?
Unazad četiri-pet godina, prosječni godišnji prinos zlatnih fondova je oko 20 posto. Dosadašnji rezultati definitivno su fantastični, ali ja mislim da će priča o zlatu još godinama stvarati dobit.

Koliki će biti minimalni ulog u Iliriku Gold?
100 eura, preračunato u kune. I neto vrijednost imovine (NAV) biti će izražena u eurima.

Zašto ste se odlučili za osnivanje takvog fonda?
Fond je dopuna naše sadašnje palete proizvoda. Ilirika nudi samo fondove za koje vjeruje da će investitorima donijeti natprosječni prinos. Zlato nije uvijek u fokusu ulagača. Unatrag pet godina opet je u fokusu i mislim da je pred nama još pet do deset godina kada će zlato imati natprosječne prinose. Zašto? Zato jer smo u razdoblju oporavka od recesije u OECD državama i razdoblju niskih kamata. Novac sve manje vrijedi, od eura do dolara, jer ga se sve više tiska. To je glavni razlog zašto zlato ima veliki potencijal.

Kažete da će zlato biti još nekoliko godina u fokusu. Znači li to da Ilirika Gold ima rok trajanja?
To je jako dobro pitanje. Mnogi se pitaju što će se dogoditi sada, kada je zlato već dosta poraslo. Definitivno smo u razdoblju snažnog rasta cijene zlata, a poslije pet godina taj će rast biti dosta manji. No, postoje tu i neke druge stvari. Cijene dionica rudnika zlata kreću se usporedno sa zlatom uz veću volatilnost. Ako se cijena zlata počne stabilizirati, cijene dionica rudnika i dalje će rasti još mnogo godina. Tako da je život ovog fonda mnogo duži od trenutka kada će cijena zlata ući u fazu stabilizacije. Osim toga, ne vjerujem da će OECD države jako brzo izaći iz krize. Novac će ostati jeftin još dugi niz godina. Ako i poskupi, s gotovo nulte stope na recimo 2 posto, i dalje će ostati vrlo jeftin. Čak i kasnije zlato će ostati dobar način diverzifikacije portfelja. Možda kao obveznice koje su danas, po mom mišljenju, najveći balon svih vremena.

Kratkoročno gledano, ne mislite da će zlato započeti s negativnom korekcijom?
U sljedećih nekoliko mjeseci cijena zlata definitivno se mora stabilizirati. U tom je razdoblju prilika za ulazak u bilo kakve investicije povezane sa zlatom.

Volatilnost

Kad kažete stabilizacija, mislite na pad ili usporavanje rasta?
Sve je moguće. Ali nakon tako brzog rasta mora se dogoditi da netko izađe iz te investicije, netko uđe. Dionice rudnika zlata već su korigirane za 10 do 15 posto. Ilirika Gold zasigurno će biti volatilan fond s razdobljima viših i nižih prinosa.

Komentirajte prvi

New Report

Close