Život kao u SF filmu zanimljivo je ulaganje novom InterCapitalovom fondu

Autor: Tomislav Pili , 30. ožujak 2021. u 22:00
Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa/PETAR GLEBov/PIXSELL

Novi fond fokusirat će se na tvrtke koje se bave umjetnom inteligencijom ili autonomnom vožnjom.

Internetska trgovina, rad na daljinu, umjetna inteligencija, online plaćanja i autonomna vožnja – najvažniji su tehnološki trendovi za koje u InterCapital Asset Managementu (ICAM) smatraju da bi mogli donijeti značajne financijske prinose u narednim godinama.

ICAM je jučer predstavilo InterCapital Global Technology dionički fond – prvi fond ove vrste na hrvatskom tržištu.

Ubrzani razvoj

Kako se moglo čuti tijekom predstavljanja, četvrta industrijska revolucija ubrzala je, pod utjecajem COVID-19 pandemije, svoj razvoj prošle godine kad je dodatno istaknuta važnost sudjelovanja digitalnih tehnologija u svakodnevici ljudi širem svijeta, pa tako i hrvatskih građana.

Potaknuti tom činjenicom te globalnim dinamičnim financijskim i tehnološkim kretanjima, ICAM je osnovao fond koji će svojim ulagačima donijeti najbolje iz globalnog svijeta tehnologije.

Predstavljanje fonda otvorio je pionir hrvatske tehnološke scene, Damir Sabol, koji je predstavio razvojnih put svojih svjetski poznatih tvrtki Microblinka i Photomatha te je podijelio i svoju viziju budućnosti osvrnuvši se na važnost kontinuiranih ulaganja u tehnološke tvrtke i startupove koji stvaraju novu vrijednost za čovječanstvo.

Glavni segmenti koji zanimaju ICAM-ove fond menadžer temeljne su sfere čovjekova života: dom, rad, odmor i zabava. Dom sve više postaje i mjesto rada, a kućna se zabava sve više seli s TV-a na video na zahtjev. Primjetan je i trend uspona internetske kupnje.

44

posto imovine fonda bit će uloženo u sektor softvera i usluga

Uz Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Microsoft, najvažniji predstavnici u ovom sektoru su i Disney, Zynga i Shopify. Sljedeći veliki trendovi su autonomna vožnja i 5G mreže, a tu je ICAM-u najzanimljiviji Uber, Airbnb, Qualcomm i Tripadvisor, moglo se čuti tijekom predstavljanja.

Profit od tehnologije

Proizvodnju budućnosti obilježit će visok stupanj automatizacije i robotizacije te primjene virtualne stvarnosti, a najpoznatija imena u tom segmentu su NVidia, SAP i TSMC. Sektor usluga potpuno će promijeniti umjetna inteligencija, a tehnološka revolucija također snažno utječe na plaćanja.

Tu su najznačajnija imena kartičari Visa i Mastercard te američki Salesforce. Što se tiče sektorske izloženosti, 44 posto imovine fonda bit će uloženo u softver i usluge, 21 posto u medije i zabavu, 14 posto u poluvodiče, 12 posto u maloprodaju, a 8 posto u tehnološku opremu.

“Primarno ćemo se fokusirati na tržište SAD-a, a potom na azijsko i europsko tržište obzirom da se na američkom tržištu najbrže materijaliziraju novi pristupi tehnologijama. No, nećemo ulagati samo u IT sektor već i u svaki sektor i kompaniju koja profitira od tehnologije”, izjavio je Krešo Vugrinčić, fond menadžer.

Ivan Kurtović, predsjednik Uprave ICAM-a, dodao je da su također prošle godine bili pioniri jer su postali društvo za upravljanje imovinom u regiji koje je potpisalo deklaraciju o društveno odgovornom investiranju.

“Stoga ćemo se i unutar Global Technology Fonda nastaviti voditi faktorima o održivosti ulaganja”.

Komentirajte prvi

New Report

Close