Žigman osiguravateljima: ‘Povećajte kapitalnu pokrivenost’

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2024. u 18:00
Ante Žigman, čelnik Hanfe/Ratko Mavar

Skup u Opatiji jedanaesti je godišnji skup osiguravatelja koji je okupio ove godine više od četiri stotine stručnjaka u Opatiji.

Čelnik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigman poručio je osigurateljnoj industriji, okupljenoj na Hrvatskim danima osiguranja 2024. da povećaju zalihe kapitala.”

Hanfina posljednja stres testiranja su pokazala da čak i u slučaju značajnijeg pada cijena tržište osiguranja kao cjelina ima dovoljno kapitalnih rezervi. Unatoč tome, smatramo da društva trebaju povećati svoju kapitalnu pokrivenost jer su ona već i sada relativno niža nego u ostalim zemljama EU.

Prostora za očuvanje i rast kapitala ima te očekujemo da društva pažljivo procijene rizike povezane s ulaganjem u nekretnine, diversificiraju portfelj i planiraju svoje rezerve kako bi zadržali stabilnost tržišta”, poručio je Žigman.

Govoreći o očuvanju stabilnosti financijskog sustava, posebno tržišta osiguranja koje čini gotovo 20 posto ukupne imovine nebankarskog sektora, rekao da je da svjetsko dioničko tržište bilježi brz rast vrijednosti i investitori se lako upuštaju u rizičnija ulaganja, dok gospodarski rast usporava i ne prati taj optimizam u okruženju visoke inflacije.

U takvom okruženju, kaže, osiguratelji posebno moraju brinuti o potencijalnim tržišnim rizicima i pronaći načine kako umanjiti utjecaj eventualnih promjena vrijednosti portfelja. Naime, usporavanje prodaje poslovnih i stambenih nekretnina tijekom prošle godine sugerira da bi europsko, a time i domaće tržište nekretnina moglo doživjeti promjene.

To je važan signal za hrvatska osiguravajuća društva jer ona imaju znatno veći udio nekretnina u svom portfelju u usporedbi s prosjekom EU.

Skup u Opatiji jedanaesti je godišnji skup osiguravatelja koji je okupio ove godine više od četiri stotine stručnjaka u Opatiji. U dva dana Raspravljat će o aktualnim trendovima i izazovima na domaćem i europskom tržištu osiguranja, posebno o posljedicama klimatskih promjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close