Žigman: Ono što kupujete je precijenjeno

Autor: Valentina Wiesner/VL , 08. studeni 2018. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zbog pada kamata i prinosa na obveznice industrija ubrzano seli imovinu u nekretnine.

Pretvaranje nekih osiguravatelja u podružnice dovodi do toga da tri najveća osiguranja imaju 57 posto zaračunate bruto premije i 50 posto bruto imovine na tržištu. Nas brine rast koncentracije jer tako manje igrača na tržištu lakše dođe do dogovora oko neke cijene! Neformalno, naravno, zakon to zabranjuje”, vrlo je izravno naglasio Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, na konferenciji Hrvatski dani osiguranja u Opatiji u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje u suradnji s HGK. Uz koncentraciju, supervizora najviše zabrinjava kvaliteta imovine, „sklonost“ osiguravatelja da visok udio imovine ulažu u nekretnine.

Pale su, kaže, kamatne stope i prinosi, zbog smanjenja rizika zemlje i izglednog ulaska u investicijski rejting smanjuju se i prinosi na državne obveznice na kojima su dosad solidno zarađivali te imovina ubrzano migrira u nekretnine.

“Vi znate tko je to”

“Postoje neki osiguravatelji kojima izuzetno raste ulaganje u nekretnine, vi između sebe znate koji su to. Sadašnje mogućnost Hanfe su ograničene, kroz “Solvency”, no očekujemo kreiranje određenih mjera kojima ćemo onemogućiti da to dalje raste”, poručio je Žigman dodavši da smo po udjelu imovine osiguravatelja u nekretninama dosta iznad prosjeka EU. “Ono što kupujete je precijenjeno. Imate pravo na odluke, ali kao regulator vidimo da je to precijenjeno. Vidite da su prinosi na nekretnine veći nego na državne vrijednosne papire, oni idu dolje i još će ići kako raste rejting. No, i prinosi na nekretnine lagano usporavaju”, naglasio je.

Padaju prinosi

Prinos na najam ureda trenutačno je, kaže, osam posto, na stanove sedam posto, na skladišta 9,25 posto…. Žigman ističe da je Hanfi cilj zaštititi njihov biznis te neće dopustiti da se nekome zbog lošeg upravljanja ne može isplatiti mirovina. Kao rizik Žigman vidi i usporeni rast zaračunatih bruto premija uz rast broja likvidiranih šteta. “Na naplatu dolaze ranije ugovorene police, a osiguravateljima je primarni cilj da ih pokušaju zanoviti. Lagano se pali alarm i traži da u budućnosti poduzmemo neke mjere”, konstatirao je supervizor.

Smatra da je vrijeme konsolidacije tržišta i rasta cijena završeno te očekuje rast ulaganja u osiguranja, budući da je udio imovina osiguranja u financijskoj imovini kućanstava od 2014. godine do danas rastao tek 0,4 posto, iako je udio štednje pao sedam posto. No, tu priliku za rast osiguravatelji nisu iskoristili.

Komentirajte prvi

New Report

Close