Zeleno svjetlo HPB-u za pripajanje Nove hrvatske banke

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2023. u 22:00
Bivši Sberbank i formalno ulazi pod kišobran HPB-a/P. Macek/PIXSELL

Banka je u procesu pripajanja Nove hrvatske banke dobila i odobrenje regulatora.

Hrvatska poštanska banka priopćila je u srijedu da joj je Hrvatska narodna banka (HNB) odobrila pripajanje Nove hrvatske banke (NHB), slijedom ugovora o pripajanju potpisanog 1. ožujka ove godine.

U cilju ostvarenja sinergijskih efekata korištenjem svih potencijala HPB i NHB mreže poslovnica, kao i pružanja najkvalitetnije usluge klijentima, banka je u procesu pripajanja Nove hrvatske banke dobila i odobrenje regulatora, čime će nastati jedna snažna banka s jedinstvenom ponudom proizvoda i pod jednim brandom, ističu iz HPB-a.

Dodaju da će klijentima usluge integrirane banke biti dostupne na svim lokacijama na kojima su do sada bile poslovnice obiju banaka ili u njihovoj neposrednoj blizini, njih ukupno 69.

“Obje banke prolaze kroz velike promjene te sam uvjeren da ćemo iskoristiti tu priliku i kroz proces integracije, stjecanjem novih znanja i iskustava svi skupa izgraditi kvalitetnije i učinkovitije radno okruženje uz korist za sve dionike.

S optimizmom gledam na naredno razdoblje i vjerujem da će predstojeće pravno pripajanje biti odličan početak naših novih zajedničkih uspjeha”, izjavio je predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina.

Podsjetimo, u veljači prošle godine Jedinstveni sanacijski odbor, središnje sanacijsko tijelo u okviru bankarske unije, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, donio je odluku o pokretanju postupka sanacije Sberbanka Zagreb jer je toj banci, tada u vlasništvu istoimene ruske banke, prijetila navala štediša na šaltere početkom invazije na Ukrajinu.

Sanacija je provedena prodajom HPB-u za 71 milijun kuna. Paralelno sa sanacijom odvijao se proces integracije Nove hrvatske banke u HPB.

Komentirajte prvi

New Report

Close