Potencijalni udar: Zbog presude oko ‘švicarca’ država će pomoći bankama

Autor: Tomislav Pili , 07. listopad 2019. u 07:56
Trenutno je više od 11.000 klijenata tužilo banke zbog kredita u švicarskoj valuti/REUTERS

Ministar financija najavio je zakonsko rješenje koje će pomoći bankama da lakše premoste problem.

Odluka Europskog suda pravde o poljskim dužnicima u "švicarcu" postao je takav problem za tamošnje banke da je svoju pomoć najavila i vlada u Varšavi.

Kako prenosi Reuters, ministar financija Jerzy Kwiecinski izjavio je kako bi resorno ministarstvo, zajedno sa središnjom bankom i financijskim regulatorom, moglo pomoći bankama u iznalaženju rješenja za problem stambenih kredita u švicarskom franku.

Nezakoniti ugovori 
"Mislim da mogu reći u ime svog ministarstva, ali i drugih institucija da podrška može značiti neko zakonsko rješenje koje će pomoći bankama da problem lakše riješe", izjavio je Kwiecinski. Ministrova izjava potaknuta je prošlotjednom presudom Europskog suda pravde prema kojoj su nezakoniti ugovori koji su klijenti poljskih banaka sklapali prilikom uzimanja stambenih kredita u švicarskom franku. Privučeni niskim kamatnim stopama oko 700.000 Poljaka podiglo je prije 10-ak godina stambene kredite denominirane u stranoj valuti.

 

92 posto

skočio je tečaj franka prema zlotu od krize 2008. godine

Od toga je 470.000 klijenata uzelo kredit u "švicarcu". Zbog odredbe o indeksaciji s tečajem, oni danas plaćaju daleko više rate s obzirom da je od financijske krize 2008. tečaj franka prema zlotu uzletio 92 posto. U portfeljima poljskih banaka nalaze se krediti u stranoj valuti vrijedni 124 milijarde zlota (31 milijardu dolara) što je gotovo trećina svih plasiranih stambenih kredita. Presuda Europskog suda sada dužnicima otvara mogućnost da od banaka sudski traže povrat preplaćenog novca.

Valja naglasiti kako je presuda Europskog suda neobvezujuća, ali može pružiti smjernicu poljskom sudstvu. Na poljskim sudovima trenutno je više od 11.000 tužbi klijenata koji traže povrat, a broj tužbi posebno je povećan u prvom polugodištu ove godine kada je značajno snižena naknada za pokretanje tužbe. Europska presuda vjerojatno će dodatno motivirati dužnike da se upuste u sudski okršaj s bankama.

"Mnoštvo ljudi čekalo je ovu presudu, pa će broj tužbi narasti eksponencijalno", istaknuo je za Al-Jazeeru Mariusz Korpalski, odvjetnik uključen u tužbe zbog "švicarca".

Bankama sada prijeti mogućnost da ih sudovi natjeraju na konverziju kredita u švicarskom franku u domaću valutu, ali po tečaju koji je vrijedio u vrijeme uzimanja kredita. Kamatne stope ostat će vezane za švicarski Libor koji je trenutno negativan. Iako su bankari ranije procjenjivali da bi im odluka Europskog suda mogla izbiti do 60 milijardi zlota (15 milijardi dolara) što su četiri godišnje dobiti poljskog bankovnog sektora, sada su nešto manje uzrujani. 

Utjecaj na gospodarstvo 
Iz udruge banaka ZBP su najavili kako će trošak biti manji i razvučen kroz više godina. Naime, poljskim sudovima u prosjeku treba četiri godine da donesu presudu u ovakvim slučejavima. Ekonomist Witold Orlowski upozorava kako naglo prevrednovanje imovine može značajno nagristi profitabilnost, ali i kapitaliziranost.

Kod najugroženijih banaka, Millenniuma, mBanka i Getin Noblea, portfelji kredita u stranoj valuti veći su od osnovnog sloja kapitala. Ako se samo jedna banka s velikim kreditnim portfeljem u "švicarcu" nađe blizu propasti, snažno će skočiti međubankarska stopa, što će osjetiti cijelo gospodarstvo.

Banke će pak pokušati ublažiti gubitke višim kamatama i naknadama što će se odraziti na sve klijente. Za razliku od Mađarske i Hrvatske gdje se država umiješala u rješavanje problema dužnika u "švicarcu", vlada u Varšavi nije htjela krenuti tim smjerom.

Tako je konzervativna vladajuća stranka Prava i pravde prije dvije godine odbila pomoći dužnicima poručivši im da svoje interese zaštite na sudu. U tom kontekstu valja naglasiti kako je premijer Mateusz Morawiecki od 2007. do 2015. bio predsjednik poljske podružnice Santander banke koja je agresivno nudila kredite u franku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tako je !!! Treba bankama pomoći, sindikati pak sa vladom imaju tajne dogovore oko povecanja placa, ministri pljačkaju, policijski aparat se povecava …. sve bolje i bolje

New Report

Close