Rusiju brine rapidni uspon rublje koja je od početka rata udvostručila svoju vrijednost prema dolaru

Autor: Tomislav Pili , 28. svibanj 2022. u 10:17
Ključna kamatna stopa sa 20 posto početkom ožujka praktički je prepolovljena /Reuters

Snažna valuta ne samo da je teret za tamošnje gospodarstvo kojem se ove godine predviđa potonuće u dvoznamenkastu recesiju, već stvara pritisak na vladine financije snižavanjem vrijednosti u dolarima denominiranih prihoda od nafte i plina u lokalnoj valuti.

Ruska središnja banka jučer je opet snizila kamatnu stopu, treći put od početka travnja, kako bi zauzdala jačanje rublje. Naime, od dna dosegnutog u ožujku po uvođenju međunarodnih sankcija zbog invazije na Ukrajinu, ruska je valuta udvostručila svoju vrijednost prema američkom dolaru.

Kako prenosi Financial Times, Banka Rusije je snizila kamatnu stopu sa 14 na 11 posto. Time je ključna kamatna stopa sa 20 posto početkom ožujka praktički prepolovljena.

Na razini iz 2015.
Podsjetimo, podizanjem kamatne stope na čak 20 posto ruska središnja banka pokušala je stabilizirati tečaj koji se našao pod pritiskom po uvođenju sankcija te potonuo sve do 150 rubalja za dolar.

Prema mišljenju financijskih analitičara i ekonomista, činjenica da Banka Rusije već treći put snižava kamatnu stopu znači da monetarnu vlast brine rapidni uspon rublje.

Snažna valuta ne samo da je teret za tamošnje gospodarstvo kojem se ove godine predviđa potonuće u dvoznamenkastu recesiju, već stvara pritisak na vladine financije snižavanjem vrijednosti u dolarima denominiranih prihoda od nafte i plina u lokalnoj valuti.

Ovoga je tjedna tečaj ruske valute ojačao na 51 rublju, što je razina posljednji puta viđena 2015. godine. Nakon vijesti o snižavanju kamatne stope tečaj je ponešto oslabio na 60 rubalja. “Ovakva neuobičajena aprecijacija počela je biti problem za financijsku stabilnost, da ne spominjemo rizik za ekonomsku aktivnost”, za FT kaže Sofya Donets, ekonomistica u Renaissance Capitalu.

Osim što šteti ravnoteži proračuna, jaki rubalj otežava život ruskim izvoznicima, dodaje Donets. Stoga je iznenadno snižavanje kamatne stope nesporno izazvano jačanjem valute.

60

rubalja za dolar iznosio je tečaj nakon vijesti o snižavanju

Skok proračunskog viška
U prvom tromjesečju ove godine proračunski višak narastao je na rekordnih 58 milijardi dolara, a ako ne bude embarga na izvoz nafte i plina, ove bi godine mogao dosegnuti i 250 milijardi dolara, smatra Elina Ribakova, zamjenica glavnog ekonomiste Instituta za međunarodne financije.

“Sve dok ne govorimo o tečaju određenom tržišnim kretanjima, stabilnost rublje je ‘stvarna’ u smislu da je stvorena rekordnim ruskim proračunskim prihodima”, navodi Ribakova.

Snažna rublja pomaže u zauzdavanju inflacije u Rusiji, koja je posljednjih tjedana počela slabjeti. U tjednu do 20. svibnja stopa inflacije je usporila po prvi put od lanjskog ljeta, pokazuju podaci državne statistike.

Naime, sa 17,8 posto u travnju, stopa inflacije snizila se na 17,5 posto. Središnja banka jučer je priopćila kako je zabilježeno “značajno smanjenje inflatornih očekivanja kod stanovništva i poduzetnika”. Banka Rusije predviđa da će inflacija iduće godine iznositi između 5 i 7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close