Zbog napete situacije veliki brodar povisuje vozarine na popularnoj plovnoj ruti za duplo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. siječanj 2024. u 14:30
foto: unsplash

Brodare zabrinjavaju učestali napadi jemenskih Huta u Crvenom moru na brodove povezane s Izraelom.

Francuska brodarska grupa CMA CGM najavila je da će od 15. siječnja udvostručiti vozarine za kontejnerski prijevoz na potezu od Azije do Mediterana.

Od 15. siječnja vozarina na ruti Azija-zapadni Mediteran iznosit će 6.000 dolara po kontejneru od 40 stopa, stoji u obavijesti objavljenoj u utorak na web stranici francuske tvrtke. Na prvi dan nove godine iznosila je 3.000 dolara.

Podignute su i vozarine na ruti prema Jadranu, na 6.100 dolara po kontejneru od 40 stopa, i prema istočnom Mediteranu, na 6.200 dolara. Vozarina na ruti prema Crnom moru iznosi sada 6.300 dolara.

Glasnogovornica CMA CGM-a nije Reutersu željela navesti dodatne pojedinosti o podizanju vozarina.

Brodare zabrinjavaju učestali napadi jemenskih Huta u Crvenom moru na brodove povezane s Izraelom. Huti napadima iskazuju podršku Palestincima u Pojasu Gaze, a SAD je odgovorio najavom međunarodne vojne koalicije koja bi trebala jamčiti sigurnost plovidbe.

Danski brodar Maersk objavio je u utorak da vraća brodove na dulju rutu preko Rta dobre nade, pridruživši se njemačkom Hapag-Lloydu koji zbog rizika izbjegava Sueski kanal već više od dva tjedna.

Glasnogovornica francuskog brodara rekla je da nemaju što dodati prošlotjednoj obavijesti da planiraju postupno povećati broj brodova u tranzitu kroz Sueski kanal, uz kontinuirano praćenje situacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close