‘Zbog dizanja cijena neke robe neće biti na policama’

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2023. u 08:14
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Udruženja trgovine HGK, Ivica Katavić iz tvrtke KTC Križevci, gostovao je u N1 Newsroomu gdje je komentirao rast cijena, ali i posljednje poteze Vlade kojima žele zaustaviti poskupljenja hrane.

Lanac KTC se, uz Konzum, odazvao prijedlogu Vlade te poslao popis artikala kojima bi trebale biti regulirane cijene. “Ja sam iznađen da se kolegu nisu odlučile pristati na zahtjeve Vlade. Ima vremena za razgovor oko metodologije, ali jasno je svima da nemamo što skrivati. Cijene su jasno iskazane na policama i pokazalo se da trgovački lanci ne varaju kupce”, rekao je.

Dodao je da je upravo nadzor pokazao da varanja nije bilo jer je pronađeno samo 8-9 slučaja prevare, a maloprodajni lanci broje preko 20.000 prodavača, piše N1.

“Nije još ništa poslano Vladi, trebali smo sjesti za stol s ministrom gospodarstva da sve detaljno dogovorimo. Ja ne sporim mehanizme koje Vlada ima, od zamrzavanja cijena do vraćanja na staro, ali treba biti pošten. Kazniti nekoga tko nije napravio ništa protivno zakonu? Trgovci su od devetog mjeseca primorani držati nekoliko artikala po zamrznutim cijena, a isto je i s maloprodajom goriva. Može se kazniti samo one za koje se dokaže da su krivi”, rekao je Katavić.

“Vidim da se uspoređuju cijene od rujna do prosinca i radi se o razlici od 1-2 posto. Najveći broj poskupljenja bilo je od 3. do 7. mjeseca kada je trajala priprema za turističku sezonu, ali i uvođenje eura. Marže su ionako male, a kad boi neki trgovac povisio uvelike cijene sam bi bio kažnjen”, rekao je.

“Nažalost svi smo bili primorani dizati cijene jer cjenike koje smo dobili mi smo ih morali ispoštovati, a imamo i 67 novih cjenika koje ćemo biti prisiljeni odbiti. Od AZTN-a smo tražili dozvolu da možemo odbijati cjenike. Velika većina dobavljača je to prihvatila i odbila podizanje cijena do iza 31.03. Jedan njih je ostao pri zahtjevu za dizanjem cijena. Uglavnom su to uvoznici, moćne korporacije, ali tih roba onda neće biti na policama. Ima tu kozmetike, nešto malo prehrane, to su uglavnom strane kompanije”, otkrio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close