Zatvoren krug poskupljenja – HT diže cijene za pet posto

Autor: Tanja Ivančić , 04. kolovoz 2023. u 17:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

I treća telekom grupacija odlučila iskoristiti inflacijsku klauzulu.

Val poskupljenja telekom usluga za ovu godinu je završen. Hrvatski Telekom i Iskon, najavljeno je, podići će cijene svojih usluga temeljem takozvane inflacijske klauzule. Poskupljenje kreće 1. listopada, a cijene će podići za pet posto, prvi, viši računi, korisnicima će stići u studenome. Kako poručuju iz HT-a, “stopa uvećanja cijena HT-a od pet posto primjenjuje se isključivo na iznose mjesečnih naknada fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenicima HT-a. Na ostale stavke računa kao što su: potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade i rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula te navedene naknade ostaju neizmijenjene”.

Priskrbili si pravo

Podsjetimo, najveći telekomi koji posluju u Hrvatskoj – HT, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon – početkom godine promijenili su model poslovanja i u svoje opće uvjete ugradili indeksnu klauzulu. Ona im omogućuje da svoje cijene jednom godišnje usklade s prosječnom inflacijom u državi. S obzirom na to da je Državni zavod za statistiku objavio da je lanjska prosječna inflacija iznosila 10,8 posto, telekomi su, uvođenjem te klauzule, priskrbili pravo da se najviše u tom postotku s njom i usklade. Usto, pojednostavili su si i automatizirali povećanje cijena u odnosu na korisnike jer u slučaju primjene tzv. inflacijske klauzule korisnici nemaju pravo raskida ugovora bez penala.

A1 Hrvatska prvi je krenuo s usklađenjem te su odlučili da cijene tarifa i opcija podignu 8,5 posto, s početkom primjene 1. srpnja, dok je Telemach odlučio da to bude 8,3 posto, s početkom primjene 1. kolovoza. Premda su premijer Andrej Plenković, Oleg Butković, ministar mora prometa i infrastrukture, te Davor Filipović, ministar gospodarstva uvjeravali početkom godine da telekomi neće poskupjeti jer, po njihovom obrazloženju, za to nema potrebe. Kao svoj adut iznosili su Vladine mjere koje telekomi koriste, a odnose se na cijenu električne energije. Te Vladine mjere tada su vrijedile do kraja ožujka, potom su produžene do kraja rujna.

10,8 posto

iznosila je prosječna stopa inflacije tijekom prošle godine

Ono što su svi telekomi istaknuli prilikom ovogodišnje najave povećanja cijena jest da nisu iskoristili maksimalno usklađenje, odnosno nisu povećali cijene za stopu izračunate prosječne inflacije već su odlučili da će njihova stopa ipak biti niža. Samo uvođenje inflacijske klauzule, naime, ne obvezuje telekome ni da se nužno usklade s njom ni da povećavaju cijene. A sami su i odredili maksimalnu stopu usklađenja. Tako su, primjerice, HT i Iskon odredili da to bude 10 posto, a A1 i Telemach odlučili su se za 12 posto.

Duge dvije godine

Inače, telekomi inflacijsku klauzulu smiju koristiti jednom godišnje, što znači da će odmah po objavi prosječne godišnje inflacije u 2023. – koja se mahom događa sredinom siječnja – svi telekomi ponovno imati mogućnost podići cijene. Prema posljednjim javno dostupnim procjenama Hrvatske narodne banke (HNB), inflacija u Hrvatskoj i dalje će ostati visoka, iako usporava. Naime, godišnja stopa inflacije je, prema objavljenim prvim procjenama statističara, usporila sa 8,3 posto u lipnju na 8,1 posto u srpnju.

A ranije je procjenu dao i guverner Boris Vujčić te kazao kako prognoze HNB-a govore da će inflacija doći na ciljanu razinu od dva posto u roku od dvije godine, 2025. godine. “Znači, kroz ovu i iduću godinu ostat će na povišenoj razini, ali nižoj no što je bila do sada”, izjavio je Vujčić. I iz Europske središnje banke potvrđuju da se i “dalje očekuje da će inflacija predugo ostati pretjerano visoka”. Ako se predviđeni scenarij inflacije ostvari, vjerojatno će se i cijene telekom usluga i dalje usklađivati.

Komentirajte prvi

New Report

Close