Zaposlenici Fine dobili svoj mirovinski fond

Autor: Tomislav Pili , 22. siječanj 2019. u 15:27
Iz CO-a nam nisu odgovorili koliko je radnika Fine spremno za učlanjenje u fond/Željko Lukunić/PIXSELL

Fininim zatvorenim fondom upravljat će Croatia osiguranje, koje već ima takva iskustva s javnim sektorom – upravljaju onima od HAC-a i HEP-a.

Još se jedna tvrtka, ovoga puta iz javnog sektora, odlučila za zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond za svoje zaposlenike. 

Odgovoran poslodavac
Na prošlotjednoj sjednici Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) mirovinsko društvo Croatia osiguranje za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom dobilo je odobrenje za osnivanje i upravljanje zatvorenim fondom Financijske agencije (Fina).

Na pitanje što ih je motiviralo na odluku o pokroviteljstvu nad zatvorenim fondom, iz Fine su poručili da pokroviteljstvom, kao odgovoran poslodavac, nastoje promicati trajne vrijednosti za zaposlenike u osiguranju zaštite njihove dobrobiti i nakon završetka radnog vijeka. "Svi radnici Financijske agencije koji daju svoju pisanu suglasnost, mogu biti članovi ZDMF Fine", poručili su iz te tvrtke. Iz Croatia osiguranja, pak, nije stigao odgovor na upit kakva će biti investicijska strategija fonda te koliko je Fininih zaposlenika spremno za učlanjenje.

Inače, Croatia osiguranje već ima iskustva s upravljanjem zatvorenih mirovinskih fondova javnih tvrtki. Osim za matičnu kompaniju, to mirovinsko društvo upravlja i zatvorenim fondom Hrvatskih autocesta (HAC) te Hrvatske elektroprivrede (HEP). Potonji fond osnovan je 2006. godine dok je HAC-ov fond pokrenut dvije godine kasnije.

Policijski ZDMF i fond Hrvatske pošte
Prema podacima iz Hanfina mjesečnog izvješća za prosinac, anualizirani prinos od početka poslovanja HEP-ovog fonda iznosi 3,51 posto dok su zaposlenici HAC-a ostvarili prinos od 4,94 posto.

Fond Croatia osiguranja, osnovan 2005. godine, ima najmanji anualizirani prinos od 2,66 posto. Inače, javni je sektor u posljednje vrijeme vrlo aktivan u osnivanju zatvorenih mirovinskih fondova.

Podsjetimo, prošle su godina osnovana dva zatvorena dobrovoljna mirovinska fonda, Policijski ZDMF kojem je pokrovitelj Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a te fond kojem je pokrovitelj Hrvatska pošta. Najnovija Hanfina statistika pokazuje kako u 21 zatvorenom fondu štedi 40.478 zaposlenika iz javnog i privatnog sektora, a njihova ukupna imovina prelazi 908 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close