Započeo s radom fond za ulaganje 70 milijuna eura u male i srednje kompanije

Autor: Jadranka Dozan , 15. prosinac 2020. u 06:00
Fond će se usmjeriti na tvrtke od kojih se očekuje rast/SHUTTERSTOCK

Najveći potencijal Prosperus vidi u turizmu, obnovljivoj energiji, zdravstvu, robi široke potrošnje i upravljanju poslovnim procesima.

Za perspektivne tvrtke iz reda malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća otvara se još jedna prilika za alternativno financiranje. S radom je počeo fond rizičnog kapitala Prosperus Growth, a iz upravljačkog društva izvijestili su da su od ulagača prikupili 51 milijun eura.

Radi se o jednom od tri fonda iz programa CROGIP (Hrvatski program za rast i ulaganja), s podrškom Europskog investicijskog fonda (EIF) i HBOR-a koji zajedno osiguravaju 49,9 posto kapitala fonda.

Usmjerenje na rast

U Prosperus-Investu planiraju ubrzo dosegnuti i 70 milijuna eura, što je i maksimalna veličina fonda predviđena tim programom. Drugu polovicu od dosad prikupljenih 51 milijuna eura fondu osiguravaju domaći institucionalni investitori, u prvom redu mirovinski fondovi.

Prosperus Growth strateški se odredio za mala i srednja poduzeća i društva sa statusom srednje kapitaliziranih poduzeća s konsolidacijskim potencijalom u regiji. Planirani raspon pojedinih ulaganja je između 5 i 10 milijuna eura.

75

posto kapitala fond ima obvezu uložiti najmanje u poduzeća iz Hrvatske, a ostatak može uložiti u regiji

„Fond će se usmjeriti na tvrtke od kojih se očekuje rast, osobito one koje imaju proizvode i usluge pogodne za održavanje kompetitivne prednosti i stjecanje značajnih tržišnih udjela, a dodatna prednost bit će i potencijal za otvaranje novih radnih mjesta“, ističu u Prosperusu.

Iako se fond neće ograničiti na pojedine industrije, najveći potencijal vide u turizmu, obnovljivoj energiji, farmaceutskoj industriji, zdravstvu, robi široke potrošnje i upravljanju poslovnim procesima.

Ističući kako je podrška EIF-a i HBOR-a za takve fondove od ključne važnosti, prvi čovjek Prosperusa Joško Miliša kaže kako su posebno ponosni što ih u novom fondu investicijski prati i većina ulagača iz njihova prvog fonda.

U HBOR-u podsjećaju kako su aktivnu ulogu u razvoju tržišta rizičnog kapitala potvrdili i podrškom fondovima za startupove (Fil Rouge Capital), a kroz CROGIP je ona usmjerena na poduzeća u zrelijoj fazi. Uz Prosperus Growth tu su još Adriatic Structured Equity Fund (ASEF), i Croatian Mezzanine Debt fond.

Proširenje opcija financiranja dostupnih lokalnim tvrtkama u EIF-u, pak, smatraju posebno važnim u kontekstu posljedica pandemije COVID-19.

Nedostatak izvora

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, istaknula je kako nedostatak alternativnih izvora financiranja na hrvatskom financijskom tržištu posebno dolazi do izražaja u trenutnim uvjetima poslovanja.

„Stoga HBOR aktivno radi na razvoju tržišta rizičnog i vlasničkog kapitala. Nakon što je uz HBOR-ovu podršku započeo s radom fond Fil Rouge Capital za startupove, zajedničkim ulaganjem s EIF-om omogućili smo osnivanje tri fonda za poduzeća u zrelijoj fazi. Vjerujem da će ulaganja iz fonda Prosperus Growth pomoći u stvaranju novih uspješnih hrvatskih priča s globalnim epilogom“, izjavila je Perko.

Alain Godard, izvršni direktor EIF-a, istaknuo je kako je pokretanje fonda Prosperus Growth sjajna vijest za hrvatski financijski sektor. „Fond smanjuje značajan tržišni jaz alternativnih izvora financiranja za mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća.

Također proširuje opcije financiranja dostupne lokalnim tvrtkama u presudnom trenutku kada se oporavljaju od pandemije“, kazao je Godard.

Dodao je kako EIF s ponosom gleda na dobre rezultate koje donose partnerstvo s HBOR-om i zajednički program CROGIP. Naime, uz EIF-ovu i HBOR-ovu potporu drugi od tri predviđena fonda rizičnog kapitala sada je operativan i započinje s osiguravanjem 205 milijuna eura novih investicija za Hrvatsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close