Zajmovi kreditnih unija uz 80 posto jamstva Hamaga

Autor: Ana Blašković , 28. svibanj 2013. u 22:00
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Udruga kreditnih unija i Hamag ugovorili suradnju.

Mali poduzetnici i startup tvrtke koji će financijsku podršku za poslovanje tražiti u kreditnim unijama, a ne bankama, ubuduće mogu računati na državno jamstvo.

 

5milijuna

kuna iznosi kreditni portfelj svih kreditnih unija u prvoj godini

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (Hamag) i Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU) potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji o namjenskom kreditiranju malih poduzetnika, obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.Članovima kreditnih unija odobravat će se krediti od 20.000 do 250.000 kuna za koje će Hamag garantirati do 80 posto iznosa. Rok otplate tih kredita je predviđen do 60 mjeseci uz šest mjeseci počeka, za što će poduzetnici platiti 8,49 posto godišnje kamate i inicijalno dva posto jednokratne naknade pri odobravanju zajma. Financijski potencijal jedanaest kreditnih unija koje okuplja Udruga zajedno za taj program u prvoj godini doseže pet milijuna kuna. Osnovna razlika između tih kredita i sličnih proizvoda banaka jest u tome što se kao instrumenti osiguranja mogu koristiti samo jamac, sudužnik, zadužnica ili slični instrumenti, ali ne i hipoteka na nekretnini ni fiducijarni prijenos vlasništva na kreditora.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros rekao je da se kreditiranjem putem kreditnih unija rješava jedno od najbitnijih trenutnih problema u gospodarstvu, dostupnost sredstava i to posebno za poduzetnike koji tek pokreću posao i ne mogu dobiti kredit u velikim poslovnim banakama. Takvim poticanjem potiče se razvoj malog poduzetništva, startup tvrtki i inovativnih poduzetnika koji su prepoznati kao pokretači gospodarskog oporavka i rasta, rekao je Pros. Udrugu čine unije Dukat iz Viškova, Gama i Deponent iz Zagreba, čakovečka Libertina, Konavle iz Dubrovnika, Marjan i BRA-MA iz Splita , Noa iz Osijeka, Jamstvo iz Županje, ABC iz Siska te Zagorska iz Zaboka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close