Za obranu od loših kredita globalne banke izdvojile 50 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 04. svibanj 2020. u 22:00
25 milijardi dolara ukupno su pripremile američke banke/GettyImages

Najveća europska banka po imovini, britanski HSBC, upozorila je da bi gubici u poslovanju ove godine mogli dosegnuti i 11 milijardi dolara.

Europske i američke banke izdvojile su tijekom prvog tromjesečja gotovo 50 milijardi dolara za rezervacije za nenaplative kredite što je najveće takvo izdvajanje u tu svrhu od financijske i ekonomske krize 2008. i 2009. godine.

Ujedno i vrlo plastično opisuje ekonomsku štetu koju je donijela pandemija koronavirusa. Kako piše Financial Times, među velikim globalnim zajmodavcima najopreznije su američke banke – povećale su rezervacije za 350 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Rezervacije u američkim bankama tako su dosegle 25 milijardi dolara.

Uskoro preciznija slika

Europske banke povećale su rezervacije na godišnjoj razini za 269 posto, a dosegle su približno 16 milijardi eura. No, precizniju sliku analitičari će vidjeti u narednim danima kada banke poput UniCredita, BNP Paribasa ili ING-a objave kvartalna izvješća.

25

milijardi dolara ukupno su pripremile američke banke, a 16 milijardi eura europski zajmodavci

No, već se sada zna da je najveća europska banka po imovini, britanski HSBC, bila vrlo pesimističan tijekom predstavljanja poslovnih rezultata, izdvojivši 3 milijarde dolara i upozorivši da bi gubici ove godine mogli dosegnuti i 11 milijardi dolara. Još jedna britanska banka, Barclays, izdvojila je 2,1 milijardu funti dok je Deutsche Bank utrostručio rezervacije na 500 milijuna eura.

Njemački primjer pokazuje kako su se banke odlučile za različite pristupe u obrani od nadolazeće krize. Naime, iako se povećanje naoko čini značajnim, najveća njemačka banka u posljednjih deset godina u sedam je kvartala izdvajala više novca za potencijalne gubitke po kreditima.

Gora kriza od prethodne

„Imajući u vidu da je trenutna ekonomska kriza daleko gora od prethodne, ne razumijem kako banke smatraju da će im trebati manje rezervacija“, ističe Sacha Steffen, profesor financija na frankfurtskoj školi za financije i upravljanje.

Međutim, valja naglasiti kako je Deutsche Bank manje izložen kreditima građanstvu, koji su posebno ranjivi u uvjetima pada gospodarstva zbog mjera izolacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close