Za jeftin novac HNB-a banke su i dalje nezainteresirane

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2020. u 21:59
Središnja je banka počela provoditi redovite tjedne operacije 16. ožujka/GORAN STANZL/PIXSELL

Središnja je banka 16. ožujka ponovo počela provoditi redovite tjedne operacije.

Četvrti tjedan zaredom nema interesa banaka za dodatnom likvidnošću putem jednotjednih kredita po kamatnoj stopi od 0,05 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB). Zadnji su put banke iskazale interes za kratkoročnim sredstvima na aukciji održanoj 11. svibnja.

Analitičari nekih poslovnih banaka predviđali su kako bi i na ovotjednoj redovitoj repo aukciji u potpunosti mogao izostati interes banaka s obzirom na visoku likvidnost sustava.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

0,05

posto iznosila je kamatna stopa na kratkoročne plasmane 23. ožujka, pokazuju podaci

Središnja je banka 16. ožujka ponovo počela provoditi redovite tjedne operacije, a iznosi tih jednotjednih kredita kretali su se od 200 milijuna kuna koliko je plasirano na aukciji održanoj 11. svibnja, do najviših 1,52 milijarde kuna na aukciji početkom travnja.

Kamatna stopa na redovnoj operaciji 16. ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka, kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto. S početkom redovnih tjednih operacija, 16. ožujka HNB je proveo i strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close