Za izlazak iz krize sad su važne garancijske sheme

Autor: Ana Blašković , 04. listopad 2020. u 22:00
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

HUB: Banke će imati ključnu ulogu u oživljavanju gospodarstva, no strateška politika Vlade mora biti činiti zemlju ulagački atraktivnom

Neizvjesnost na početku pandemije koronavirusa stvorila je velik pritisak na Hrvatsku narodnu banku (HNB) da istovremeno održi stabilnost tečaja i financijskog sustava, osvrnuo se guverner Boris Vujčić u Rovinju na susretu guvernera i bankara regije. Iz tog je razloga u samo tri mjeseca ove godine HNB prodao bankama deviza u vrijednosti 6 posto BDP-a te otkupio 5,6 posto BDP-a državnih obveznica, a dogovor o swap aranžmanu s ECB-om dodatno je pomogao stabilizirati tečaj. Upitan bi li središnja banka bila spremna nastaviti s otkupom državnih obveznica Vujčić je rekao “da to radije ne bi činio, no ta je opcija na stolu i može se uvijek koristiti bude li potrebno”.

Ovogodišnji, 8. susret guvernera i bankara regije u organizaciji Lidera, u fokusu ima monetarnu i financijsku stabilnost u doba Covida-19. Hrvatska kroz pandemiju prolazi relativno uspješno, rekao je Vujčić, budući da se očekivalo da će domaći pad BDP-a biti možda i najveći u EU, no prošli smo bolje od očekivanja zbog uspješnije turističke sezone. Pojedini sektori različito su pogođeni; industrija i građevinarstvo u srpnju su se vratili na razinu prije krize, a najveći udarac dobilo je ugostiteljstvo. Sektori poput telekomunikacija i IT-ja imaju bolje rezultate nego 2019. Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović istaknuo je da su banke promptno reagirale odobravanjem moratorija u visini od 38 milijardi kuna te da će one imati ključnu ulogu u oživljavanju gospodarstva.

“Banke će osigurati dovoljnu likvidnost i podržati kvalitetne investicije s ciljem stvaranja novih radnih mjesta. Ohrabruje da su banke unatoč pandemiji zadržale kreditnu aktivnosti uz povijesno niske kamatne stope i kvalitetne uvjete kreditiranja”, rekao je. Do srpnja su plasmani banaka dosegli 234 milijarde kuna, 3,8% više nego prije godinu dana, rekao je Adrović, napomenuvši da je sad pitanje kako najbolje iskoristiti likvidnost za izlazak iz krize u kojem će posebno važne biti garancijske sheme.

“Nužno je učiniti Hrvatsku atraktivnom za investicije strateškom politikom Vlade, kako bi se potaknuo oporavak i efikasno izašlo iz krize. Održavanjem stabilnog i konkurentnog bankarskog sustava ne samo da se poboljšava percepcija RH u očima investitora, nego i cijeli sustav privlačenja investicija čini boljim”, poručio je čelnik HUB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close