VIDEO: Za izgradnju financijskog središta geografija nije bitna

Autor: Darko Bičak , 09. studeni 2021. u 22:00

Može li Zagreb postati financijsko središte i i što bi to zapravo trebalo značiti, pita se Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) u svojoj prezentaciji na konferenciji Zagreb bankarsko i financijsko središte koja se u utorak u organizaciji Poslovnog dnevnika održala u Zagrebu.

“Moramo se usporediti s komparativnim zemljama središnje i istočne Europe gdje vidimo da ne stojimo baš najbolje jer je jasno da bez razvijenog tržišta kapitala nema niti mogućnosti za razvoj financijskog središta”, kazao je Adrović.

Dodao je da su glavna obilježja financijskog središta politička volja i sposobnost da se u suradnji s industrijom realizira projekt, a isto tako i nizak i predvidiv regulatorni trošak koji bi mogao biti riješen uvođenjem eura.

Neizbježni su i moderni i jasni propisi kao i funkcionalno pravosuđe uz besprijekornu zaštitu vjerovnika. Kao obilježje financijskog središta vidi i veliku likvidnost i dinamiku lokalnog tržišta, po čemu ne stojimo najbolje. Tu je i povoljan i predvidljiv porezni tretman transakcija, razvijeni instrumenti otklanjanja rizika, razvijena infrastruktura te potencijal za razvoj IT i savjetodavne industrije.

“Za financijsko središte geografija više nije toliko bitna kao ranije kad je pojam ‘financijsko središte regije’ imao smisla. Danas se transakcije mogu organizirati bilo gdje te preuzimanje Ljubljanske burze od strane Zagrebačke nije dovelo do nikakvih pozitivnih efekata”, navodi Adrović.

organizator
glavni parnter
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
analitički partner

New Report

Close