Za Gorenjsku banku ponude fonda Apollo i srpske AIK banke

Autor: Tomislav Pili , 07. kolovoz 2017. u 22:01
Miodrag Kostić, vlasnik AIK banke/Ž. Bašić/PIXSELL

Unatoč ranijim najavama, obvezujuće ponude nisu poslale domaće tvrtke, Telekom Slovenije i Grupa Kolektor.

Najavljena ponuda konzorcija slovenskih tvrtki koji je trebao "spasiti" Gorenjsku banku od stranih vlasnika ostala je samo – na najavi.

Prema neslužbenim tvrdnjama lista Delo, obvezujuće ponude za kupnju 55 posto dionica Gorenjske banke poslali su samo američki investicijski fond Apollo te srpska banka AIK, u vlasništvu poduzetnika Miodraga Kostića. Ako Apollo izađe kao pobjednik ovoga natječaja, zaokružit će lijep portfelj slovenskih banaka. Naime, Apollo je već vlasnik mariborske Nove KBM, Poštanske banke te nekadašnje podružnice Raiffeisen banke.

S druge strane, AIK već drži petinu udjela u Gorenjskoj banci. No, ponude domaćih interesenata, Telekoma Slovenije te Grupe Kolektor, nisu pristigle. Slovenski tisak piše kako je Apollo ponudio 220 eura po dionici. AIK navodno nudi 230 eura. Međutim, pitanje je hoće li ove dvije ponude konzorcij prodavatelja uopće uzeti u razmatranje. Naime, najnižu prihvatljivu cijenu konzorcij je postavio na 298 eura.

Knjigovodstvena cijena lani je dosegnula 565 eura. Najveća vlasnica Gorenjske banke je kompanija Sava koja pokušava izaći iz vlasništva te banke još od pretprošle godine, a sredinom prošle godine oblikovala je konzorcij prodavatelja. U tom je konzorciju još je i Abanka, zatim državno Društvo za upravljanje potraživanjima banaka te osiguravajuće društvo Zavarovalnica Triglav.

Podsjetimo, prodaju udjela Savi je naložila središnja banka, a koja joj je oduzela glasačka i upravljačka prava. To je bio okidač za ulazak srpske banke koja je u sklopu dokapitalizacije u siječnju 2016. kupila petinu udjela. AIK banka ne skriva da je zanima većinski udjel, a dobila je i dozvolu bankovnog regulatora za stjecanje udjela iznad 50 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close