Yellow Submarine izdao mini obveznice, u niskom startu za akvizicije u regiji

Autor: Domagoj Puljizović , 24. lipanj 2024. u 07:17
Foto: PD

Tvrtka u vlasništvu Prosperus Investa izdanjem je prikupila tri milijuna eura.

Yellow Submarine, proizvođač craft burgera iza kojeg stoji fond rizičnog kapitala Prosperus Invest, izdao je tri milijuna eura vrijedne tzv. mini obveznice. Takva novina na domaćem tržištu kapitala ipak neće biti dostupna za trgovinu na domaćoj burzi jer je dug plasiran skupu privatnih investitora, doznaje Poslovni dnevnik.

Strukturiranje izdanja, koje dospijeva 2031. godine, podržao je PBZ-ov odjel za korporativno bankarstvo. Iz kompanije ističu da emisija označava prekretnicu jer je Submarine prvi izdavatelj mini obveznica koji je prikupio sredstva na domaćem tržištu kapitala za budući poslovni rast i razvoj.

‘Slično kao kredit’
Potez Submarinea, za Poslovni dnevnik komentirao je član Uprave Tomislav Tičić, ujedno i partner u Prosperus Investu, društva koje upravlja fondom rizičnog kapitala Prosperus Growth, a koji je 2022. godine postao većinski vlasnik te tvrtke.

“Nije predviđeno da će mini obveznice ići na burzu”, rekao Tičić pa otkrio za što će se koristiti novac prikupljen od investitora. “Ideja je da se djelomično s njim, a djelomično s novcem od poslovanja, kupuju slične tvrtke u regiji. Trenutno razgovaramo o Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji i Srbiji. To su tržišta koja su u fokusu”, rekao je Tičić. Dodaje da će se kamata investitorima u obveznice vjerojatno isplaćivati kvartalno, no tko su kupci obveznica zasad – ne otkriva.

Članica Uprave PBZ-a Vedrana Jelušić Kašić i član Uprave Yellow Submarinea Dragoljub Božović/PD

Zaduživanje ovog tipa, što se tiče visine kamata, Submarineu bi trebalo biti povoljnije u odnosu na kredit komercijalne banke i to za jedan do dva posto, objasnio je Tičić. “Što se uvjeta tiče, vrlo je slično kao kredit, u pitanju je nešto niža kamata. To je novi proizvod koji PBZ želi promovirati na tržištu, a mi smo bili zainteresirani, no ima gotovo sve karakteristike duga”, rekao je.

Prema javno dostupnim podacima, Yellow Submarine, lanac restorana koji nudi gurmanske burgere na 20 prodajnih mjesta u većim hrvatskim gradovima, u 2023. ostvarilo je 15,3 milijuna eura prihoda, gotovo 22 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok mu je neto dobit iznosila 662 tisuće eura, 390 posto više negoli 2022. Lanjska EBITDA dosegnula je 1,41 milijun eura.

Jole Petrov, glavni financijski direktor Yellow Submarinea u priopćenju je istaknuo da Yellow Submarine podržava inicijativu PBZ-a da ponudi inovativna rješenja financiranja za mala i srednja poduzeća. “Drago nam je što smo prvi izdavatelj mini obveznica u Hrvatskoj i cijenimo pomoć i stručnost PBZ-a i Intese Sanpaolo. Vjerujemo da će nam ovo vrijedno iskustvo otvoriti više prilika na tržištima kapitala”, poručio je.

15,3

milijuna eura prihoda ostvario je Yellow Submarine 2023.

Priprema malih za burzu
S 22 godine iskustva u aranžiranju dužničkih i vlasničkih vrijednosnih papira, PBZ je tim prvim izdanjem službeno uveo okvir za mini obveznice u Hrvatskoj. Glavni cilj im je pripremiti poduzeća za pristup tržištima kapitala, posebice za inicijalne javne ponude u budućnosti te preuzeti vodeću ulogu u razvoju domaćih tržišta kapitala, ističu iz domaće banke.

Usvojeni okvir za mini obveznice slijedi uspješnu strukturu koju je u Italiji etablirala Intesa Sanpaolo, podržavajući kvalitetna mala i srednja poduzeća. “Ovo izdanje obveznica predstavlja najširi sinergijski pristup u sklopu Intesa Sanpaolo Grupe, a ovaj alternativni financijski instrument sada je službeno dostupan u Hrvatskoj, s planovima da se uskoro proširi i na druge zemlje ISBD-a”, ističu iz PBZ-a.

Taj inovativni financijski instrument malim i srednjim poduzećima pruža alternativni izvor financiranja u odnosu na tradicionalne bankovne kredite, a uglavnom ih izdaju mala i srednja poduzeća i njima se trguje u specijaliziranim segmentima financijskog tržišta, ističu.

Komentirajte prvi

New Report

Close