Vrhunac neizvjesnosti među financijašima zbog brexita

Autor: Tomislav Pili , 26. studeni 2020. u 22:00
Foto: Pixabay

Malo više od mjesec dana do isteka tranzicijskog razdoblja sporazuma Europe i Britanije nema na vidiku.

Europskom i britanskom financijskom sektoru ni malo više od mjesec dana do isteka tranzicijskog razdoblja nije jasno kako će poslovati nakon što 1. siječnja 2021. Ujedinjeno Kraljevstvo formalno prereže i posljednje veze s Europskom unijom.

Ovotjedna runda pregovora o sporazumu o ekonomskim odnosima nakon brexita do zaključenja broja nije donijela nikakvih novosti.

Odbačeni prijedlog

Kako piše Financial Times, europski i britanski financijaši stoga se pribojavaju da će nedostatak jasnih informacija dovesti do tržišnih disfunkcionalnosti i povećanih troškova za klijente nakon izuzetno zahtjevne godine uslijed pandemije koronavirusa.

„Ovo je razdoblje vrhunca neizvjesnosti“, izjavio je FT-u David Schwimmer, izvršni direktor Londonske burze. Za razliku od ostalih gospodarskih sektora, financijska industrija u drugom je planu pregovora o budućim trgovinskim odnosima između Bruxellesa i Londona, unatoč njezinoj važnosti za europsko i britansko gospodarstvo. Europska unija odbacila je britanski prijedlog da se poglavlje o financijskim uslugama – koje bi pokrivalo i pitanja poput regulatorne suradnje – uključi u trgovinski sporazum.

Naime, Bruxelles smatra kako London tim potezom želi zadržati pristup europskom financijskom tržištu zaobilaznim putem. Europska komisija inzistira da temelj budućih odnosa u području financijskih usluga budu prava pristupa tržištu. Taj sustav EU koristi u regulaciji odnosa s drugim svjetskim financijskim središtima, poput New Yorka ili Singapura.

Kako dogovora nema na vidiku, banke i tržišta iz londonskog Cityja, kao i međunarodne banke koje iz Londona trguju vrijednosnicama, računaju da će morati sklopiti niz ad hoc, brzinskih ugovora s europskim partnerima. Američka banka Goldman Sachs objavila je u utorak da će preseliti u Pariz svoju trgovinsku platformu za trgovanje dionicama Sigma X, kako bi osigurala nastavak trgovanja europskim dionicama ako ne dođe do sporazuma EU-UK. Istoga je dana nekretninski fond Segro uvrstio svoje dionice i na Pariškoj burzi kako bi se zaštitio nakon isteka tranzicijskog razdoblja. Kako neslužbeno tvrde europski diplomati, iako je financijska industrija u drugom planu, to ne znači da nije povezana s drugim poglavljima pregovora.

Mala izloženost

Naime, EU koristi pitanje pristupa svom financijskom tržištu kao neku vrstu uloga za brže rješavanje politički osjetljivijih pitanja, poput ribarenja u britanskim vodama. Iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pojašnjavaju da tijekom prijelaznog razdoblja investicijska društva iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja su do 31. siječnja 2020. notificirana za prekogranično pružanje usluga u Hrvatskoj, mogu nesmetano pružati usluge na temelju EU putovnice te se tijekom prijelaznog razdoblja na takva društva primjenjuje pravo EU.

„Nakon isteka prijelaznog razdoblja, društva iz UK to više neće biti u mogućnosti te će svoje poslovanje morati prilagoditi činjenici da će od 1. siječnja 2021. biti u statusu društva iz treće zemlje prema državama članicama EU“, tvrde u Hanfi. Regulator stoga poziva svoje subjekte nadzora, kao i domaće pravne i fizičke osobe koji koriste usluge britanskih financijskih posrednika da pažljivo prouče dostupne informacije o implikacijama završetka prijelaznog razdoblja.

Izravna posljedica brexita na domaće tržište kapitala je ta da će se investicijska društva iz UK morati licencirati kao pružatelji usluga iz treće zemlje ili poslovanje preseliti u države članice EU i tamo se ponovno licencirati. Treća je opcija prestanak pružanja usluga u EU. Ipak, Hanfa „ne očekuje materijalizaciju sistemskih rizika na domaćem tržištu kapitala s obzirom na relativno malu izloženost tih subjekata britanskom tržištu“.

Komentirajte prvi

New Report

Close