Vlasnik Supersporta osniva prvi hedge fond u Hrvatskoj

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2017. u 07:54
Danko Ćorić, vlasnik lanca kladionica, stoji iza Zodaks Investmentsa/Robert Anić/PIXSELL

Fondovi Ancor i Mooring ciljaju na profesionalne ulagače i traže minimalno ulaganje od 400.000 kuna.

Društvo za upravljanje investicijskim fondovima Zodaks Investments u vlasništvu Danka Ćorića, vlasnika lanca kladionica Supersport, dobilo je odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za osnivanje tri fonda, među kojima su po prvi puta dva hedge fonda.

Kako stoji u rješenjima regulatora, Zodaks Investments osnovat će 21. otvoreni novčani fond na tržištu Zodaks Cash te dva alternativna fonda, Ancor i Mooring. Fondovi Ancor i Mooring ulaze u kategoriju hedge fondova, a član Uprave Zodaks Investmentsa Dominik Lice kaže kako neće imati ograničenja ulaganja, osim onih propisanih zakonom. "Naime, Društvo će u upravljanju ovim fondovima upotrebljavati alternativnu investicijsku strategiju ulažući u sve dozvoljene vrste imovine, koristeći pritom potrebne tehnike za učinkovito upravljanje portfeljem.

 

417 milijuna

kuna vrijedi imovina osnovnih alternativnih fondova

Takav pristup trebao bi dovesti do prinosa ovih fondova koji nije uopće ili je manje koreliran prinosu dioničkih ili drugih indeksa", ističe Lice. U Hanfinu rješenju navodi se kako će Ancor koristiti kombinaciju "macro hedge" i "equity long bias" strategije dok će Mooring tim dvjema strategijama dodati i "interes rate arbitrage". Najkraće rečeno, radi se o ulaganjima koje se temelje na očekivanju rasta cijena dionica uz ulaganja koja ublažavaju negativni utjecaj političkih i ekonomskih nestabilnosti na financijska tržišta.  Podsjetimo, hedge fondovi namijenjeni su zaštiti vrijednosti imovine, a na Zapadu su već desetljećima sastavni dio financijske scene. Na našim prostorima možda i najpoznatiji menadžer hedge fondova je George Soros.

Osim svojevrsne tajnovitosti, obilježje hedge fonda i uski je krug investitora koji ulažu u njih. Kako tumači Iztok Likar, analitičar Hrportfolija, ovo su prvi hedge fondovi u našoj zemlji. "Takvi fondovi ulažu u financijske instrumente koji su složeniji za neprofesionalne ulagače. To je grana fondova koja se tek razvija u Hrvatskoj", dodaje Likar. Osim toga, postoji i prag minimalnog ulaganja, a Dominik Lice ističe kako će za Ancor i Mooring taj iznos dosezati 400.000 kuna, kako je i predviđeno zakonom.

Unatoč za neke nedostižnom pragu, Lice kaže kako očekuju "vrlo velik interes kvalificiranih i profesionalnih investitora". Ako je suditi po kretanju imovine ostalih alternativnih investicjskih fondova, optimizam nije neutemeljen. Naime, neto imovina osnovnih alternativnih fondova u dvije je godine skočila s 236,7 milijuna kuna na 417 milijuna kuna, a posebnih fondova s 8,4 na 131,4 milijuna kuna.   
 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hebote što lažu,koja navlakuša!

najpoznatiji menadžer hedge fondova je George Soros.

New Report

Close