Vlada odobrila podkoncesiju za Končarev Brodotrogir Cruise

Autor: Marija Brnić , 12. studeni 2020. u 21:59
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ugovor o prijenosu HBT i Brodotrogir Cruise trebaju dostaviti u idućih 30 dana, a on će im otvoriti vrata za dobivanje jamstva za izgradnju dva polarna kruzera za američkog naručitelja Delos Shipping.

Vlada je odlučila pratiti prebacivanje proizvodnje brodova u trogirskom škveru s Brodotrogira i Hrvatske brodogradnje Trogir (HBT), koje prolaze kroz predstečajne postupke, na novu tvrtku istog vlasnika Danka Končara i njegove Kermas energije. Riječ je o Brodotrogir Cruiseu kojem je odobreno uzimanje u potkoncesiju polovice od 121 tisuću četvornih metara prostora na pomorskom dobru koju do 2031. ima Brodotrogir, odnosno HBT, koji ju je preuzeo.

Ugovor o prijenosu HBT i Brodotrogir Cruise trebaju dostaviti u idućih 30 dana, a on će im otvoriti vrata za dobivanje jamstva za izgradnju dva polarna kruzera za američkog naručitelja Delos Shipping. Za taj posao načelno je u Vladi već dano pozitivno mišljenje, no radilo se samo o zaključku koji je usvojen u lipnju uoči raspuštanja i parlamentarnih izbora. Jamstvo tada nije bilo moguće izdati upravo zbog toga što je riječ o posve novoj tvrtki koja nema koncesiju za obavljanje posla na pomorskom dobru.

Jamstvo za uplaćene avanse naručitelja Trogirani su tražili u visini od oko 25 mil. eura po brodu, no dok se i jamstvo ne odobri, ugovor za ovaj posao zaključen još prije više od godinu dana bit će “stand by”. Direktor trogirskih tvrtki Mateo Tramontana nadao se da će ove dvije odluke biti donesene istodobno, kako bi startali što prije. A nasuprot vijestima kako u Trogiru brodogradnja stoji i nema perspektivu, u odluci o potkoncesiji navedeno je kako Brodotrogir Cruise ima potpisanih sedam ugovora vrijednih 86 mil. eura, uključujući i za dva spomenuta kruzera, s rokom isporuke do 2023. U pripremi je, tvrde, potpisivanje novih ugovora vrijednih 179 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close