Više od 200 dozvola za proizvodnju struje iz OIE

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2022. u 07:00
Foto: Reuters

Stotinjak građana Sjeverne Makedonije prodavat će struju iz fotonapona.

Stotinjak građana zatražilo je prodaju električne energije proizvedene fotonaponskim uređajima na svojim krovovima, nakon zakonskih izmjena koje su omogućile tu pogodnost. Kako je za Deutsche Welle rečeno iz EVN-a, do sada je suglasnost za priključenje na elektrodistribucijsku mrežu dobilo ukupno 670 proizvođača i potrošača-proizvođača koji su ugradili fotonaponske sustave. Od toga je 126 kupaca-proizvođača koji imaju sklopljen ugovor o otkupu proizvedene energije s opskrbljivačem na liberaliziranom tržištu ili s univerzalnim opskrbljivačem.

Energetska kriza i visoki računi za struju natjerali su građane da izlaz potraže u obnovljivim izvorima energije. Iako je postupak još uvijek dugotrajan i skup, mnogi se odlučuju iskoristiti potencijal sunca za grijanje svojih domova. Sve veći broj tvrtki odlučuje prodati višak električne energije, pa je korist dvostruka.

Zakonske izmjene

Ta se mogućnost otvorila nakon zakonskih izmjena tijekom ljeta, kojima se u objektima u vlasništvu pojedinca omogućuje ugradnja fotonaponskih elektrana snage 6 kilovata, a u gospodarskim objektima snage do 40 kilovata. Izmjenama Zakona o gradnji nedavno su pojednostavljene procedure, pa više nije potrebno izdavati građevinsku dozvolu od lokalne samouprave. Investitori su sada dužni samo obavijestiti Općinu i dostaviti potrebnu dokumentaciju. Za pravne osobe bit će potreban izvadak iz Središnjeg registra, a za fizičke osobe preslika osobne iskaznice, zatim vlasnički list za objekt na koji se ugrađuje glavni projekt.

Komunalni inspektori kontrolirat će jesu li fotonaponski sustavi postavljeni kako je projektom predviđeno. Od početka 2022. vlada veliki interes makedonskih tvrtki za ulaganje u fotonaponske elektrane. Dok je 2019. bilo 35 novih fotonaponskih elektrana snage 5,8 megavata, 2020. ih je bilo 29 instalirane snage 7 megavata, dok je prošle godine bilo 48 solarnih elektrana snage 14 megavata. Od siječnja do studenog 2022. Regulatorna komisija za energetske i vodne usluge (RKE) izdala je dozvole za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za oko 200 elektrana. Najviše je interesa za proizvodnju električne energije iz fotonaponskih elektrana, odnosno ove godine izdali su dozvole za 86,8 MW instalirane snage iz fotonaponskih elektrana, za male hidroelektrane 6,4 MW, a za termoelektrane na bioplin 2,5 MW, odnosno ukupno izdanih dozvola s procijenjenom prosječnom godišnjom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora električne energije na razini od 95,7 MWh. Ove elektrane priključene su na elektrodistribucijsku mrežu. Ova količina električne energije od preko 95 MWh iz obnovljivih izvora energije, gledano u apsolutnom iznosu, veća je od proizvodnje HEC Kozjak i njome se mogu zadovoljiti potrebe 27.100 kućanstava, rekao je Marko Bislimoski, predsjednik Regulatorne komisije. za energetske i vodne usluge.

Privatne inicijative

Ovakve privatne inicijative u vrijeme energetske krize pokazale su se rješenjem za mnoge gospodarstvenike koji su ugradnjom fotonaponskih elektrana značajno smanjili trošak električne energije, a proizvedenu električnu energiju koriste za podmirenje vlastitih potreba. U sunčanim razdobljima i danima ovi potrošači koji imaju postavljene fotonaponske elektrane uglavnom zadovoljavaju vlastite potrebe te stoga ne moraju kupovati električnu energiju od dobavljača i plaćati je. Prije dobivanja dozvole od Regulatorne komisije za energetske i vodne usluge (RKE) moraju proći složenu proceduru i priložiti brojne dokumente.

50 megavata

snaga je dvije fotonaponske elektrane koje se grade u Oslomeju

Premijer Dimitar Kovačevski kaže da je energetska kriza s kojom se suočava cijela Europa i svijet pokazala da samo uz međusobnu podršku možemo osigurati stabilnost energetskog sustava, ali i razmišljati o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije.

”Sjeverna Makedonija je prva koja je započela transformaciju proizvodnje električne energije iz starih elektrana na lignit u fotonaponske elektrane. Prvi takav projekt nalazi se u Oslomeju, gdje na starim nalazištima ugljena imamo već puštenu u rad prvu fotonaponsku elektranu od deset megavata. Na drugoj se već radi, a uz javno-privatno partnerstvo već su dogovorene dvije fotonaponske elektrane snage 50 megavata, što znači da će jednu elektranu na lignit od 120 megavata zamijeniti fotonaponska elektrana snage 120 megavata”, najavio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close