Više kamate u Europi vidjet ćemo najranije iduće godine

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2017. u 16:07
Predsjednik ECB-a Mario Draghi poručio je kritičarima da su negativni efekti mjera ograničeni/REUTERS

Ključne kamatne stope povećat će se ‘znatno nakon’ završetka programa otkupa obveznica u prosincu.

Europska središnja banka (ECB) neće podizati ključne kamatne stope u eurozoni prije no što zaključi opsežan program kupnje obveznica, poručio je u četvrtak bančin čelnik Mario Draghi, otklanjajući time špekulacije da bi ih gospodarski oporavak mogao potaknuti na promjenu politike.

"Još nismo u fazi u kojoj bi dinamika inflacije bila samoodrživa bez podrške monetarne politike", kazao je Draghi na konferenciji u Frankfurtu. ECB je spustio ključne kamatne stope u eurozoni na rekordno niske razine i paralelno svakog mjeseca kupuju obveznice u vrijednosti nekoliko desetaka milijardi eura u nadi da će ubrizgavanjem novca u financijski sustav doprijeti i do realnog gospodarstva i potaknuti njegov rast, podižući inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto.

 

60 mlrd.

eura imovine mjesečno otkupljuje središnja banka eurozone

Ključne kamatne stope biti će podignute tek "znatno nakon" završetka programa kupnje obveznica koji će se provoditi na aktualnoj razini od 60 milijardi eura mjesečno do prosinca ove godine, opetovano je naglasio Draghi. Pojedini su promatrači špekulirali da bi ECB mogao promijeniti politiku i podići ključne kamatne stope s obzirom na ubrzavanje gospodarskog rasta i inflacije koja je u veljači blago nadmašila ECB-ovu zacrtanu razinu da bi u ožujku ponovo oslabila. Štediše se žale da niske kamatne stope u paru s jačanjem inflacije nagrizaju njihovu ušteđevinu dok banke slabije zarađuju zbog negativnih ECB-ovih kamata na depozite. Drugim riječima, ECB im naplaćuje deponiranje gotovine.

"Naši su razni instrumenti namjerno međusobno povezani", poručio je čelnik ECB-a. Kada ECB odluči povući poticajne mjere, dužnosnici će slijediti zacrtani redoslijed koji predviđa da se prvo zaključuje program kupnje imovine a tek potom podižu ključne kamatne stope, pojasnio je. Kritičarima niskih kamatnih stopa poručio je da su "glasni kada je u pitanju ublažavanje uvjeta financiranja" iako su "negativni sporedni efekti (tih mjera) zasada ograničeni".

Komentirajte prvi

New Report

Close