Visa u godinu dana obradila milijardu dodatnih beskontaktnih transakcija

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2021. u 22:00
Beskontaktne kartice imaju najniže stope prijevara/SHUTTERSTOCK

Omogućavanje beskontaktnih plaćanja bit će jedna od ključnih stvari za gospodarski oporavak Unije.

Visa je objavila da je obradila milijardu dodatnih beskontaktnih transakcija. Prethodno je kod takvih transakcija bilo potrebno unijeti PIN, ali povjerenje potrošača u beskontaktno plaćanje i dalje raste.

Ova prekretnica postignuta je za manje od godinu dana otkako su povećani limiti za beskontaktno plaćanje u 29 zemalja diljem Europe kao odgovor na pandemiju bolesti Covid-19.

Rast beskontaktnih platnih transakcija ključni je trend tijekom pandemije, jer su plaćanja bez dodira prerasla praktičnost i postala potreba za potrošače i trgovce.

Istraživanje tvrtke Visa pokazuje da dvije trećine (65%) potrošača na globalnoj razini želi koristiti beskontaktna plaćanja onoliko koliko trenutno koriste, ili čak više nego što to čine trenutno.

Renata Vujasinović, menadžerica za hrvatsko tržište u tvrtki Visa, komentirala je: “Potražnja za beskontaktnim plaćanjem ukazuje na to da je beskontaktno plaćanje postalo norma za europske i hrvatske potrošače i trgovce.

Beskontaktno plaćanje je popularno jer kombinira brzinu i praktičnost sa sigurnošću. Naime, beskontaktne kartice imaju najniže stope prijevara u usporedbi s drugim oblicima plaćanja, a u zemljama u kojima se beskontaktno plaćanje široko koristi prijevare na prodajnom mjestu su na povijesno niskim razinama.

Današnja prekretnica pokazuje kako se potrošači i trgovci sada oslanjaju na digitalna rješenja za svakodnevno plaćanje.

Omogućavanje beskontaktnih plaćanja bit će ključno za gospodarski oporavak EU, ali i Hrvatske, a iako samo podizanje beskontaktnih ograničenja neće revitalizirati gospodarstvo, korak je u pravom smjeru, pružajući potrošačima povjerenje da troše, a trgovinama, restoranima i drugim trgovcima na malo dodatni poticaj baš kad im je najpotrebnije.”

Rastuća potražnja za beskontaktnim transakcijama vidljiva je diljem EU s više od 80% plaćanja putem Visa kartica u trgovini sada je beskontaktno.

Komentirajte prvi

New Report

Close