Visa i Mastercard na putu u klub tvrtki od bilijun dolara

Autor: Tomislav Pili , 02. veljača 2020. u 22:00
Burzovna vrijednost Vise iznosi 449 milijardi, a Mastercarda 324 milijarde dolara/REUTERS

Rast kapitalizacije rezultat je skoka bezgotovinskih transakcija uslijed rasta internetske trgovine.

Kartičarske kompanije najizgledniji su kandidati za nove članove elitnog kluba kompanija koje vrijede više od bilijun dolara.

Kako piše Reuters, snažan rast vrijednosti dionica rezultirao je usponom Vise i Mastercarda na ljestvici najvrednijih kompanija u sastavu indeksa S&P 500. U posljednjih godinu dana cijena dionica obje kompanije povećana je za oko 50 posto, pa je Visa trenutno 7., a Mastercard 11. najvrednija kompanija unutar tog dioničkog mjerila 500 najvećih kompanija u SAD-u. Naime, Visa prema zaključnoj cijeni od prošlog četvrtka ima tržišnu kapitalizaciju od 449 milijardi dolara dok se Mastercard zaustavio na 324 milijarde dolara.

Prema izračunima, ako se nastavi dosadašnji godišnji rast cijene dionice ostvaren u posljednje tri godine, ti bi kartičari 2023. dosegli vrijednost od bilijun dolara i time se pridružili skupini u kojoj su trenutno "tehnolozi" Apple, Microsoft i Alphabet. Rast burzovne vrijednosti Visa i Mastercard mogu zahvaliti skoku bezgotovinskih plaćanja uslijed snažnog rasta internetske trgovine.

 

23 mlrd.

dolara iznose godišnji prihodi Vise, a 17 milijardi Mastercarda

Dok se 2010. godine 28 posto svih platnih transakcija u svijetu (bez Kine) obavljao digitalnim putem, danas je taj udjel porastao na 43 posto, ističe Lisa Ellis, starija analitičarka u MoffettNathansonu. "Oni doslovno sjede između banaka, kupaca i trgovaca i to je vrlo ugodno mjesto", komentirao je Sandy Villere, fond menadžer u Villere Balanced Funds. U posljednjih pet godina prihodi obje kompanije praktički su se udvostručili.

Prema podacima Refinitiva, Visa uprihođuje gotovo 23 milijarde dolara, a Mastercard 17 milijardi dolara. Lisa Ellis ističe kako Visa drži 60 posto tržišta kreditnih i debitnih kartica dok Mastercard drži 30 posto. American Express daleko je iza sa 8,5 posto udjela. No, dionice Vise i Mastercarda vrlo su skupe. Visa se trguje po 31 godišnjoj dobiti dok za Mastercard treba dati još više – 35 dolara za 1 dolar njegove dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close