Vidić i Šola dovršili preuzimanje Lole Ribara

Autor: Ana Blašković , 26. svibanj 2009. u 22:00

Nakon gotovo godinu dana natezanja s Hanfom, Boris Vidić zajedno sa Sandijem Šolom završio je preuzimanje tvornice sanitetskog materijala

Vlasnik Cityexpressa Boris Vidić i prvi čovjek Karlovačke banke Sandi Šola uspješno su okončali preuzimanje tvornice sanitetskog materijala Lola Ribar te sada imaju 87 posto vlasništva, a za dodatni udio su platili 8 milijuna kuna.

Dionica za 201 kunu
Cijenu od 201 kunu po dionici, koliko je dvojac zajednički nudio u ponudi za preuzimanje, prihvatilo je 113 dioničara koji su držali 31,27 posto dionica, stoji u obavijesti investitorima na Zagrebačkoj burzi. Tako je za 7,99 milijuna kuna vlasnika promijenilo ukupno 39.751 dionica. Borisa Vidića za komentar preuzimanja nismo uspjeli dobiti. Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (bivša SDA), većinski vlasnik karlovačke tvornice je Vidić sa 72,99 posto dionica, dok Šola ima 14,04 posto vlasničkog udjela. Ljestvica prvih deset najvećih dioničara (koji drže ukupno 91,5 posto) otkriva pak da je treći dioničar po veličini i dalje Hrvatski fond za privatizaciju na čijim je računima uknjiženo 1,44 posto dionica Lole Ribara. U prvih deset dioničara i dalje ostaje i vlasnik Apex vrijednosnica Nikola de Frankopan, prve brokerske kuće koja je zbog krize stavila ključ u bravu.

Zajedničko djelovanje
Preuzimanje Lole Ribara od početka nije teklo glatko. Krajem lipnja prošle godine Boris Vidić od Karlovače banke kupio je 39,3 posto dionica i vlasnički udio povećao na 41,7 posto čime mu je nastupila obveza za preuzimanje. Gotovo istodobno, svoje je vlasništvo u Loli uvećao i predsjednik Uprave Karlovačke banke Sandi Šola i to na 14,04 posto pa je regulator ta dva poteza protumačio kao zajedničko djelovanje. Osim simultane kupnje, argument Hanfe bila je činjenica da je u Nadzornom odboru Lole Ribara Šola predsjednik, a Vidić njegov zamjenik koji je u to tijelo imenovan na njegov prijedlog. Budući da su Vidić i Šola nijekali zajedničko djelovanje, a Hanfa nije popuštala, regulator je u listopadu prošle godine odbio dati zeleno svjetlo Vidiću za preuzimanje i obojici blokirao pravo glasa dionicama. U novoj (zajedničkoj) ponudi cijena nije mogla biti niža od 200,03 kune koliko je u jednoj transakciji platio dionice Lole Sandi Šola. Hipotetski, da su svi manjinski dioničari prihvatili ponudu i svoje dionice pristali prodati, vrijednost preuzimanja premašila bi 11 milijuna kuna. Prema posljednjim dostupnim izvještajima Lola Ribar je 2008. godinu završio u gubitku od 3,1 milijun kuna, iako je godinu prije dobit premašila milijun kuna. Posljednja transakcija dionicama Lole Ribara obavljena je početkom svibnja kada je cijena dosegla 199 kuna, a promet manje od četvrt milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close