Veliki proizvođač automobila do kraja godine prestaje s proizvodnjom dizela

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2023. u 11:45
foto: unsplash

Dizelska vozila činila su više od 50 posto prodaje novih automobila u Europi u 2015., dok su u srpnju ove godine činila nešto više od 14 posto prodaje.

Volvo će prekinuti proizvodnju svih preostalih dizelskih modela do početka 2024. godine i ide prema tome da postane proizvođač potpuno električnih automobila.

“Za nekoliko mjeseci bit će proizveden posljednji Volvo automobil s dizelskim motorom, čime će Volvo Cars biti jedan od prvih proizvođača starih automobila koji su poduzeli ovaj korak”, stoji u priopćenju švedske tvrtke.

U većinskom vlasništvu kineskog Geelyja, Volvo se obvezao na potpuno električni pogon do 2030., piše Automotive News.

Dok je većina automobila koje je Volvo prodao u Europi još 2019. bila pogonjena dizelom, 2022. oni su činili samo 8,9 posto prodaje švedske marke.

U kolovozu ove godine, 33 posto prodaje činili su potpuno električni ili plug-in hibridni modeli. Tvrtka nije otkrila koliko je od preostalih 67 posto modela s motorima s unutarnjim izgaranjem bilo dizelskih, a koliko je bilo benzinaca.

Prodaja dizelskih modela naglo je opala u Europi nakon Volkswagenovog skandala s varanjem ispušnih plinova, a proizvođači automobila postupno smanjuju broj dizelskih modela dostupnih u svojim linijama modela.

Dizelska vozila činila su više od 50 posto prodaje novih automobila u Europi u 2015., dok su u srpnju ove godine činila nešto više od 14 posto prodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close