Velika rotacija šefova banaka zahvatila i UniCredit

Autor: Tomislav Pili , 24. veljača 2020. u 13:48
Jean Pierre Mustier na čelu UniCredita je od sredine 2016. godine/REUTERS

Mustier bi u HSBC-u trebao obaviti sličan posao kao i u Italiji: restrukturirati poslovanje, smanjiti odjel za investicijsko bankarstvo i podijeliti 35.000 otkaza.

Niz europskih banaka posljednjih su dana dobile (ili će dobiti) nove šefove, a jedna od tih promjena možda zahvati i talijanski UniCredit što burza nije najbolje prihvatila.

Naime, izvršni direktor Jean Pierre Mustier jedan je od glavnih vanjskih kandidata za čelno mjesto u britanskoj banci HSBC, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore. Mustier razgovara s HSBC-om o preuzimanju dužnosti izvršnog direktora iako odbor britanske banke još nije donio odluku i razmatra više kandidata, uključujući privremenog bančinog direktora Noela Quinna, piše američka agencija.

Negativna reakcija burze
Međutim, izvori Financial Times kako za mjesto direktora ustvari konkuriraju samo Quinn i Mustier. Objava te vijesti rezultirala je padom vrijednosti UniCreditovih dionica za jedan posto na otvaranju burzovnog trgovanja u petak. Ni u HSBC-u ni u UniCreditu nisu željeli komentirati Bloombergovo izvješće, objavljeno u četvrtak.

Podsjetimo, HSBC je u kolovozu prošle godine, nakon smjene Johna Flinta, najavio da će izabrati stalnog izvršnog direktora u sljedećih šest do 12 mjeseci. Prošlog utorka ta je banka fokusirana na poslovanje u Aziji izvijestila da planira temeljito restrukturirati poslovanje, uključujući prodaju imovine u vrijednosti 100 milijardi dolara, smanjenje odjela za investicijsko bankarstvo i promjene u poslovanju u SAD-u i Europi, koje će značiti ukidanje 35.000 radnih mjesta u razdoblju od tri godine.

100

milijardi dolara imovine namjerava prodati britanska banka u sklopu restrukturiranja poslovanja, stoji u prošlotjednoj objavi HSBC-a koju prenose inozemni mediji

I Mustier se u protekle tri godine u UniCreditu bavio restrukturiranjem, prodajući nenaplative kredite, smanjujući troškove i ograničavajući poslovanje na međunarodnoj razini. Da UniCredit opet “staje na noge” postalo je jasno krajem prošle godine.

U prosincu je talijanska banka najavila da će tražiti regulatorno odobrenje za 2 milijarde eura vrijedan otkup dionica što je protumačeno kao točka preokreta. Francuski je bankar došao u UniCredit sredinom 2016. godine, podsjeća Reuters. Ako Mustier dobije novi posao, bit će posljednji u nizu bankara koji su “promijenili dres”. Sredinom prošlog tjedna švicarska banka UBS objavila je da će je idućih godina voditi Ralph Hamers, dosadašnji šef nizozemskog ING-a.

Žrtva bizarnog skandala
UBS-ov domaći konkurent Credit Suisse početkom mjeseca smijenio je Tidjane Thiama nakon pomalo bizarnog skandala sa špijuniranjem zaposlenika, pa je na čelnu poziciju izabran Thomas Gottstein. Međutim, dolazak Hamersa ipak je popraćen nešto većim iznenađenjem među zainteresiranom javnošću.

Naime, Nizozemac će od 1. studenog zamijeniti Sergija Ermottija koji je na čelu proveo gotovo devet godina i preokrenuo poslovanje najveće švicarske banke koja je u financijskoj krizi morala biti spašavana državnom intervencijom.

Ermotti je zaradio lovorike zbog oživljavanja prihoda, čišćenja bilance banke i izgradnje UBS-a u najvećeg upravitelja imovinom na svijetu, s 2,6 bilijuna dolara imovine. Međutim, poslovanje u investicijskom i privatnom bankarstvu ipak ne slijede pozitivne trendove. Analitičari smatraju da je 53-godišnji Ralph Hamers idealan kandidat za UBS. Naime, ING u bankarskim krugovima slovi kao jedan od najboljih primjera digitalne inovacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close