Većini građana financije danas bolje nego lani

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2023. u 08:54
Mlade osobe od 18 do 29 godina najviše brinu nemogućnosti plaćanja vlastitih troškova i gubitak posla/SHUTTERSTOCK

Inflacija i potencijalni pad životnog standarda najveći izvor briga.

Inflacija i potencijalni pad životnog standarda vodeći su izazovi za građane Hrvatske, no za većinu građana financijska situacija je stabilnija ili bolja nego lani, rezultati su istraživanja MasterIndex.

Inflacija predstavlja najveću brigu za 64 posto ispitanika, no smanjenje životnog standarda također je značajan izvor zabrinutosti koji utječe na gotovo trećinu ispitanika.

Istraživanje, na uzorku 1022 korisnika bankarskih usluga, pokazalo je povećanje potrošnje u gotovo svim kategorijama dok su građani pronašli načine za uštedu kroz kupnju na akcijama, usporedbu cijena i češće pripremanje obroka kod kuće, navodi Mastercard.

Mlade osobe u dobi od 18 do 29 godina najviše brinu nemogućnosti plaćanja vlastitih troškova i povećanja stope nezaposlenosti ili gubitka posla, dok osobe srednje i starije dobi više od prosjeka zabrinjavaju poremećaji u opskrbi energijom, smanjenje životnog standarda te kriminal i korupcija.

Makroekonomska slika i njezino preslikavanje na silnice tržišta rada ukazuje na značajne promjene u odnosu na prethodnu godinu. Više je zaposlenih, odnosno onih koji rade za nekog drugog (73 posto, rast za 5 posto), dok je udio samozaposlenih devet posto. Upravo u tom segmentu veći je udio onih koji nisu osjetili nikakve ekonomske posljedice niti se boje loših ishoda po njihovo poslovanje.

Čak 34 posto ispitanika smatra da im je financijska situacija lošija nego prije godinu dana, s naglaskom na starije osobe s nižim obrazovanjem, dok je 27 posto ispitanika reklo da vidi poboljšanje u svojoj financijskoj situaciji.

U usporedbi s prošlom godinom, rezultati su znatno optimističniji. Više je onih koji očekuju da će im financijsko stanje kućanstva biti bolje, 31 posto, što je rast za 5 posto. Premda 23 posto očekuje pogoršanja svojih financija, to je značajno manje nego godinu dana ranije.

Čak dvije trećine anketiranih ispitanika reklo je da danas troši više na namirnice za pripremu kod kuće u odnosu na godinu dana ranije, a osim na namirnice, više se troši samo na internetske i zdravstvene usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close