Većina dionica i dalje vrijedi manje

Autor: Tomislav Pili , 19. kolovoz 2020. u 22:01
Foto: Reuters

Američki indeks S&P 500 rekordno visoko, a 60 posto dionica u minusu.

Iako je američko dioničko tržište, mjereno prema indeksu S&P 500 izbrisalo sve gubitke koje je donijelo izbijanje pandemije koronavirusa, većina dionica i dalje vrijedi manje nego sredinom veljače. Početak trgovanja u srijedu donio je vrlo blagi pomak S&P-a 500 nakon što je dan ranije zaključio na rekordnoj vrijednosti od 3389 bodova. Time se S&P 500 probio iznad dosadašnje najviše razine u povijesti, dosegnute 19. veljače, nakon koje se tržište zbog izbijanja koronakrize našlo pod snažnim pritiskom.

Naime, od kraja veljače do kraja ožujka S&P 500 oštro je pao zbog posljedica pandemije koronavirusa. Ipak, pokazalo se da je to bila najkraća vladavina „medvjeda“ u povijesti jer je od 23. ožujka do sada S&P 500 skočio za 55 posto, pa su na tržištu ponovno zavladali „bikovi“. Brz oporavak indeksa od koronakrize zahvaljuje se dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više bilijuna dolara.

Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice. Međutim, velik obol oporavku dao je skok tehnoloških dionica, najvećeg dobitnika zatvaranja gospodarskih aktivnosti zbog suzbijanja pandemije. Od 11 sektora S&P 500 indeksa, najviše je, oko 25 posto, od početka godine porastao tehnološki sektor, koji uključuje dionice Applea i Microsofta.

S rastom od 23 posto prati ga potrošački sektor, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijene dionice Amazon.coma.

Međutim, analitičari upozoravaju da je sjaj tehnološkog sektora zasjenio loše stanje u gospodarstvu koje se odražava na vrijednost ostalih dionica. Naime, manje od 40 posto sastavnica S&P-a 500 trenutno vrijedi više nego 19. veljače. Štoviše, dionice iz tog indeksa bilježe prosječni gubitak od 7 posto u tom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close