Već odradili sastanak u Poreznoj, na ‘meti’ je i HNB

Autor: Bernard Ivezić , 15. veljača 2018. u 14:23
Po postojećoj regulativi u Hrvatskoj nije moguće provesti ICO niti bilo kakav sličan projekt vezan za blockchain, kaže predsjednik Udruge Vlaho Hrdalo/Marko Lukunić/PIXSELL

Udruzi UBIK cilj je da se otvorena pitanja oko blockchaina i kriptovaluta reguliraju. Članovi su i Hrvoje Prpić, Fima plus….

Prvi put u Hrvatskoj udružili su se vodeći hrvatski investitori, poduzetnici i profesionalci za blockchain i kriptovalute. Udruga za blockchain i kriptovalute (UBIK) ima sedam osnivača.

Među njima su osnivač Forebita iz IN2 grupe Ivan Glavaš, osnivač prvog hrvatskog startupa koji je išao na ICO, DA Power Playa, Nikola Jokić, pokretač drugog hrvatskog ICO-a Cryptotaska Vedran Kajić i osnivač najbržerastućeg hrvatskog startupa i ujedno mjenjačnice kriptovaluta, Electrocoina, Nikola Škorić. Udruga UBIK, odmah se po osnivanju se utrostručila u članstvu. Imaju 20 članova među kojima su i Fima plus, poslovni anđeo Hrvoje Prpić te direktor Algebra Laba Leo Mršić. 

Uskoro puta 10
Nikola Škorić, idejni začetnik UBIK-a očekuje da će se članstvo brzo udeseterostručiti.

 

Škorić

Cilj je da naši ICO-i imaju sjedište tu i da kapital koji prikupe dođe u Hrvatsku.

"Samo u Zagrebu postoji blockchain 'meetup' grupa koja okuplja 500 ljudi, a u Hrvatskoj sigurno ima barem 5000 ljudi koji se bave blockchainom i kripto valutama. Usto, lani su objavljene statistike gdje Hrvatska ima i više od 25.000 građana koji su kupili bitcoin, a ta je brojka unazad dva mjeseca značajno narasla", kaže Škorić. Dodaje da im je cilj da se u Hrvatskoj razvije klima pogodna za osnivanje blockchain startupa, ali i, općenito, za transformaciju postojećih biznisa na blockchain. Škorić kaže da im je, uzme li se u obzir da će u ovoj godini biti potencijalno 20 hrvatskih ICO-a, cilj da tih 20 startupa ima sjedište ovdje, a ne u inozemstvu.

Bazen znanja
"Želimo da ti startupi budu registrirani kao hrvatska trgovačka društva i da kapital koji prikupe izravno dođe u Hrvatsku, da se ovdje proširi baza stručnjaka koja zna raditi na toj tehnologiji, da se stvori bazen znanja i kompetencija te da se ovdje, u Hrvatskoj, tako ojačaju industrije koje počivaju na blockchainu", kaže Škorić. UBIK je već obavio prvi radni sastanak sa Središnjim uredom Porezne uprave. 

U udruzi navode da im je cilj da se otvorena pitanja oko blockchaina i kriptovaluta reguliraju. Nadaju se da će uspjeti otvoriti dijalog i s HNB-om. Predsjednik UBIK-a i jedan od osnivača te specijalist za pametne ugovore Vlaho Hrdalo, kaže da žele osvijestiti da po postojećoj regulativi u Hrvatskoj nije moguće provesti ICO niti bilo kakav sličan projekt vezan za blockchain. "Čak ni Zagrebačka burza sa svojim Funderbeamom SEE, a koji počiva na blockchainu, nije uspjela taj poslovni pothvat zaključiti samo u Hrvatskoj već mora koristiti pravne subjekte u Estoniji, i to treba mijenjati, jer takvi su projekti budućnost", kaže.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ja se nadam da će guverner primiti i predstavnike ljubitelja ratova zvjezda i zvjezdanih staza, posto one imajju takodjer obožavatelje na ovim prostorima iako nisu scam.

Kako si neki tu očito daju na značaju šaljući PR pamflete u javnost kao da oni razgovaraju s predstavnicima vlasti, a sve s ciljem daljnje manipulacije izmišljenom bezvrijednom robom. Kao oni su bitni i njihovi bezvrijedni novčići.. tesko da će netko s njima od odgovornih i bitnih razgovarati u HNB-u. Pa nisu vesla sisali. Našlo se par spekulanata pa bi oni na razgovore…. o čemu, o ničemu.

Očito im to nije jasno kad su odlučili prvo sa njima razgovarati. Isto kao što mnogima nije jasno da hrvatski zakoni još ne poznaju Bitcoin i druge kriptovalute i da je svako oporezivanje nelegalno (bez obzira na mišljenje Porezne).

ergo, nisu potrebni nikakvi coini

ako se žele registrirati kao trgovačka društva vjerujem da je to moguće, no u tom slučaju, svaki coin predstavlja udio u vlasništvu

New Report

Close