Valuta na udaru zbog kredita u ‘švicarcu’

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2019. u 08:04
Foto: Getty Images

Investitori na valutnim tržištima prodaju valute manjih, otvorenih europskih gospodarstava.

Nakon što je samo tijekom ove godine prema euru oslabila za četiri posto, poljsku valutu veliki potencijalni udarac tek čeka. Naime, kroz nekoliko dana bit će poznata presuda Europskog suda pravde (ECJ) o konverziji kredita u švicarskom franku što bi tamošnjim bankama moglo donijeti trošak između 13,7 i 18,2 milijarde eura i dodatno oslabiti tečaj.

Obmana banaka

Kako piše Financial Times, 3. listopada ECJ će objaviti presudu o 130 milijardi zlota (30 milijardi eura) kredita u “švicarcu” za koje dužnici tvrde da su im plasirani zahvaljujući bankarskoj obmani. Kao i u ostatku srednje i istočne Europe, i poljske su banke prije desetak godina tvrdile da su krediti u “švicarcu” dobra prilika s obzirom na niske kamatne stope u Švicarskoj i stabilan tečaj domaće valute.

 

4,03zlota

za euro iznosi sada tečaj, a 2008. kretao se oko 1,9 zlota

Međutim, dolaskom dužničke krize u eurozoni tečaj franka prema zlotu snažno je skočio što je dužnicima značajno otežalo otplatu. Poljske banke i dan-danas u svojim portfeljima imaju značajan udjel kredita u “švicarcu”, pa su se posljednjih godina pitale hoće li morati podnijeti gubitak kao u susjednoj Mađarskoj. Podsjetimo, mađarska vlada prisilila je 2011. banke na konverziju devet milijardi eura kredita u franku u forinte po fiksnom tečaju, značajno nižem od službenog. No, izgleda da poljske banke sada čeka upravo takav scenarij. Sudeći prema dosadašnjim signalima, ECJ bi mogao stati na stranu poljskih dužnika.

U tom bi slučaju banke morale konvertirati kredite po tečaju koji je vrijedio u vrijeme podizanja kredita, značajno nižem nego danas. Naime, 2008. tečaj zlota prema franku spustio se i do 1,96 zlota. Danas “švicarac” vrijedi 4,03 zlota. Prema procjenama analitičara nizozemske banke ING, poljske banke mogle bi zbog toga doživjeti udarac od 60 do 80 milijardi zlota što je preko 18 milijardi eura.

Pritisak napetosti

Presuda ECJ-a očekivala se još ovoga mjeseca, pa je od srpnja poljska valuta prema euru oslabila za tri posto. No, slabljenju zlota doprinijele su i globalne trgovinske tenzije koje slabe europski proizvodni sektor.

Iz tog razloga investitori na valutnim tržištima prodaju valute manjih, otvorenih europskih gospodarstava. Osim zlota, i mađarska forinta zbog toga je u poniranju izgubivši ove godine četiri posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close