Usporio rast prihoda Mastercarda

Autor: Tomislav Pili , 01. veljača 2017. u 22:00
Dobit je skočila na 933 milijuna dolara/REUTERS

Kvartalno povećanje od devet posto prvo je jednoznamenkasto u 2016.

Iako je dobit u četvrtom tromjesečju skočila, rast prihoda kartičarskog diva Mastercarda ipak je usporio.

Prema izvješću objavljenom u utorak, Mastercard je u posljednjem kvartalu zabilježio dobit od 933 milijuna dolara, značajno više od 890 milijuna dolara ostvarenih godinu ranije. Ako se podijeli po dionici, dobit je iznosila 86 američkih centi, nasuprot lanjskih 79 centi. Međutim, prihodi su porasli devet posto, a na tečajno neutralnoj bazi za 10 posto na 2,76 milijardi dolara.

Godinu ranije prihodi su iznosili 2,52 milijarde dolara. No, četvrti kvartal donio je prvi jednoznamenkasti rast prihoda. Inače, analitičari u anketi Reutersa očekivali su dobit od 85 centi po dionici te prihode od 2,79 milijardi dolara. Rast dobiti prije svega se može zahvaliti skoku transakcija za 17 posto dok je prekogranični volumen rastao 13 posto.

Operativni troškovi pali su na godišnjoj razini jedan posto, a za cijelu prošlu godinu skočili su devet posto u odnosu na 2015. godinu. Martina Hund-Mejean, financijska direktorica Mastercarda, izjavila je tijekom predstavljanja rezultata da će troškovi rasti i ove godine jer kompanija nastavlja ulagati u sigurnost platnih transakcija te razvijati svoju digitalnu platnu platformu Masterpass. Dodala je i kako će Mastercard povećati oglašivački budžet i u prvom polugodištu kako bi podržao izlazak Masterpassa, prenosi Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close