Usporio odljev iz investicijskih fondova, mirovinci u ožujku uvećali imovinu

Autor: Tomislav Pili , 22. travanj 2022. u 08:00
Nakon pada u veljači, mjesečni prinosi Mirexa A i B kategorije blago su se oporavili u ožujku/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Nakon 10 posto u veljači, prošlog mjeseca imovina pala za 4 posto, pokazuje Hanfino izvješće.

Odljev novca iz investicijskih fondova malo je usporio u ožujku, nakon početnog šoka izazvanog ruskom invazijom na Ukrajinu krajem veljače.

Prema mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), ukupna neto imovina investicijskih fondova na kraju prošlog mjeseca iznosila je 18,08 milijardi kuna te je bila za 900 milijuna kuna, odnosno 4,7 posto niža u odnosu na prethodni mjesec.

Podsjetimo, u veljači se imovina snizila za 2,1 milijardu kuna, istopivši se za više od 10 posto. Negativne neto odljeve u ožujku zabilježile su sve vrste fondova, stoji u Hanfinom izvješću.

Porast prinosa
Obveznički investicijski fondovi zabilježili su neto odljeve od 870 milijuna kuna, a slijedili su mješoviti fondovi s neto odljevima od 42,4 milijuna kuna te dionički s neto smanjenjem od 2,25 milijuna kuna. Fondovi iz kategorije “ostali” te napajajući investicijski fondovi zabilježili su neto odljeve od 90,3 milijuna kuna, odnosno 6,62 milijuna kuna.

Neto imovina obvezničkih fondova na kraju ožujka činila je 67,8 posto ukupne neto imovine svih fondova, dok su dionički i mješoviti fondovi sudjelovali sa 12,3 odnosno 7 posto u ukupnoj neto imovini investicijskih fondova.

Ulagači koji su odlučili tijekom prošloga mjeseca kupiti udjele uglavnom imaju razloga za zadovoljstvo. Naime, prosječni mjesečni prinos ponderiran neto imovinom bio je pozitivan u svim kategorijama osim obvezničkih fondova koji su ostvarili blagi pad od 0,13 posto. Pozitivne mjesečne prinose ostvarili su dionički fondovi s rastom prinosa od 2,16 posto, mješoviti su donijeli 1,08 posto rasta, ostali 0,8 posto, a napajajući 2,3 posto.

900

milijuna kuna manja je imovina investicijskih fondova tijekom ožujka

Što se tiče obveznih mirovinskih fondova (OMF), njihova neto imovina u ožujku se povećala za 2,1 milijardu kuna, odnosno 1,64 posto te je na kraju mjeseca iznosila 132,12 milijardi kuna. Nakon pada u veljači, mjesečni prinosi Mirexa A i B kategorije blago su se oporavili u ožujku i rasli 2,21 posto za kategoriju A, 1,3 posto za kategoriju B i negativnih 0,03 posto za kategoriju C.

Godišnji prinosi Mirexa iznosili su 6,48 posto za kategoriju A, 2,54 posto za kategoriju B i -2,13 posto za kategoriju C, dok su anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova iznosili 7,27 posto za kategoriju A, 5,35 posto za kategoriju B i 4,01 posto za kategoriju C.

Pad obvezničkih ulaganja
Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju ožujka iznosila su 83,8 milijarde kuna (63,43 posto ukupne imovine) te se njihov udio smanjio za 0,92 postotnih bodova na mjesečnoj razini. Zastupljenost ulaganja u dionice povećana je za 0,68 postotnih bodova. te su ona iznosila 27,8 milijardi kuna, odnosno 21 posto imovine OMF-ova.

Pritom su ulaganja u domaće dionice činila 12,4 posto, a ulaganja u strane dionice 8,6 posto imovine OMF-ova.

Ulaganja u investicijske fondove na kraju ožujka iznosila su 15,7 milijardi kuna što predstavlja 11,86 posto imovine te je njihov udio u ukupnoj imovini povećan za simboličnih 0,01 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec. Novac i depoziti iznosili su na kraju ožujka 4,2 milijarde kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close