Upravo je pokrenut najveći VC fond u srednjoj i istočnoj Europi težak 92,4 milijuna eura

Autor: Bernard Ivezić , 21. veljača 2020. u 11:19
Foto: Getty Images

Ovo investicijsko društvo već je ulagalo u tehnološke biznise.

Dok je najveći VC fond usmjeren na ulaganja u startupe u Hrvatskoj prije pola godine postao Fil Rouge Capital s 45 milijuna eura kapitala, najveći VC fond u srednjoj i istočnoj Europi, OTB Ventures težak 92,4 milijuna eura, upravo je pokrenut u Poljskoj. OTB Ventures otvoren je i za investicije u startupe u Hrvatskoj i regiji, odnosno plan mu je ulagati u mlade i inovativne tvrtke u srednjoj i istočnoj Europi. Kao i u slučaju Fil Rouge Capitala, tako je i OTB Ventures dobio podršku od Europskog investicijskog fonda (EIF).

No, novi VC fond ima drugačiju politiku od ostalih igrača na tržištu rizičnog kapitala. OTB Ventures obvezao se do kraja 2022., odnosno u iduće dvije godine uložiti u najviše 16 startupa. To znači da će investicija po startupu u prosjeku biti na razini od 100 milijuna kuna, odnosno od 10 do 15 milijuna eura.
Koliko je 100 milijuna kuna veliko ulaganje po startupu najbolje opisuje primjer prvog startup exita u Hrvatskoj, onog kad je Hrvatski telekom kupio Iskon od Damira Sabola, a vrijednost te transakcije bila je 100 milijuna kuna, i to za cijelu tvrtku. Poljski OTB će pak za takvu investiciju uzimati 10-15 posto udjela. To ukazuje da cilja na startupe koji svoju tržišnu vrijednost procjenjuju na oko 100 milijuna eura. Kako takvi startupi obično imaju još veće aspiracije, jasno je da ovaj fond traga za potencijalnim regionalnim jednorozima. Zbog toga umjesto uobičajenih 4-5 godina, planira izlaz iz svojih investicija za deset godina.

OTB Ventures će se fokusirati na startupe koji razvijaju globalno jedinstvena rješenja u područjima kao što su informacijska sigurnost, big data, umjetna inteligencija, fintech, IoT, robotika, cloud i softverske usluge. Ovo investicijsko društvo već je ulagalo u tehnološke biznise u partnerstvu s Intel Capitalom, Dell Technologies Capitalom, Samsung Nextom, Salesforce Venturesom, Standard Chartered Venturesom, DNX-om, Draper Associatesima, Wavemaker Partnersima i True Venturesom.
Marcin Hejka, managing partner i suosnivač OTB Venturesa kaže da im je fokus na startupima koji imaju snažnu bazu u tehnologije i globalne aspiracije. “Srednja i istočna Europa je kolijevka talentiranih inženjera i IT stručnjaka, koji su dokazali da mogu iznjedriti inovativne kompanije i smisao ovog fonda je da otkrije, razvije i realizira taj potencijal na svjetskoj razini”, kaže Hejka.

Alain Godard, glavni direktor EIF-a kaže da su uzbuđeni što će raditi s OTB Ventures na jačanju poduzetničke klime u srednjoj i istočnoj Europi. “OTB već ima osam uspješnih investicija i uvjereni smo da su se dobro pozicionirali na snažnoj potražnji za kapitalom koji imaju startupi u višim fazama razvoja u ovoj regiji”, zaključuje Godard.

Komentirajte prvi

New Report

Close