Upravitelji mirovinskih fondova zaradili 42% više

Autor: Tin Bašić , 03. lipanj 2013. u 22:00
Erste, na čelu kojeg je Petar Vlaić, zabilježio je 111 posto veću dobit nego lani zahvaljujući prodaji obveznica/T. Tadić/PD

Četiri društva koja upravljaju OMF-ovima u prvom su ovogodišnjem tromjesečju ostvarila ukupno 38,34 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja.

Allianz ZB, društvo koje upravlja najvećim obveznim mirovinskim fondom u Hrvatskoj – AZ fondom, u prvom je tromjesečju ostvario dobit prije oporezivanja od 17,99 milijuna kuna. Usporedi li se taj rezultat s istim razdobljem prošle godine, dobit je porasla za čak 36,39 posto.

Prošle je godine, naime, to društvo imalo 13,19 milijuna kuna dobiti. Četiri društva koja upravljaju domaćim OMF-ovima u prvom su ovogodišnjem tromjesečju ostvarila ukupno 38,34 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, što je 41,63 posto više nego u prvom kvartalu prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. 

Prodali obveznice
Od preostala tri društva najviše se ističe Erste. Njegova se dobit u odnosu na prošlu godinu čak udvostručila. U prva tri mjeseca dobit prije oporezivanja bila je 4,82 milijuna kuna, a u isto vrijeme lani 2,28 milijuna. Istodobno, imovina fonda kojim to društvo upravlja, Erste Plavi fond, porasla je 25,66 posto, što je najviše od svim OMF-ova. Ali ne toliko da ostvari tako drastičnu razliku u dobiti. Imovina Raiffeisenovog mirovinskog fonda, primjerice, porasla je 24,91 posto, dok je dobit društva koji njime upravlja porasla 33,62 posto. Kontaktirali smo čelnog čovjeka Erstea Petra Vlaića, no nije bio dostupan za komentar. No, kako smo uspjeli neslužbeno doznati, upravitelj Erste Plavog fonda ostvario je tako visoku dobit dijelom zbog toga što su prodali obveznice iz vlastitog portfelja. Svako društvo ima pravo na vlastiti portfelj i svoju investicijsku politiku, pa su i rezultati različiti.  Erste je prije dosta godina kupio državne obveznice, držao ih do sad u portfelju i dio prodao u prvome tromjesečju. Ta prodaja izravno se odrazila na dobit koja je bila 111 posto više nego lani. 

Dobit će samo rasti
Na skok dobiti utjecali su i takozvani troškovi agenata iz prethodnih razdoblja kojih u prvome kvartalu nije bilo. Također, društvo nije imalo ni puno marketinških aktivnosti, stoga su rashodi bili manji. Dobit tog Raiffeisen mirovinskog društva u prvom je tromjesečju bila 10,69 milijuna kuna, a godinu prije osam milijuna U istom razdoblju, PBZ Croatia osiguranje ostvarilo je dobit od 4,83 milijuna kuna, što je 34,24 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. S obzirom na to da imovina OMF-ova konstantno bilježi rast, a Hanfa je odredila da je naknada koju njihovi upravitelji mogu naplaćivati ista kao i prošle godine (0,45% ukupne imovine), može se očekivati da će zarada društava u 2013. biti veća nego prošle. U dosadašnjim je godinama, naime, regulator konstatno smanjivao naknadu za upravljanje, zbog čega je dobit društava bilježila pad. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Uvjeren sam da će Revizija ustanoviti da su opet popušili našu lovu za mirovine .

zakaj ih onda Bakić špota? [emo_naivan]

Napucali su cijene dionica, povećali imovinu…Prodali su obveznice-ostvarili
su dobit….Pa, to bi svaki djelatnik Fonda znao…za to treba biti poseban
menađer?

Upravitelji zarađuju, a mirovine nedovoljne. To su i htjeli postići. Zar ne?

New Report

Close