Upozorenje o balonu na Zapadu ‘srušilo’ Aziju

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2021. u 22:00
Guo Shuqing, čelnik kineskog Odbora za regulaciju banaka i osiguravatelja/REUTERS

Kineski regulator objavio je kako razmatra mjere radi održavanja priljeva kapitala i sprečavanja poremećaja na tamošnjem tržištu kapitala.

Svjetske burze u utorak su se opet našle pod pritiskom, ali ovoga puta ne zbog rasta prinosa na obveznice.

Uzrok jučerašnjeg pada, prije svega azijskih tržišta bilo je upozorenje kineskog financijskog regulatora da se na zapadnim dioničkim tržištima napuhava cjenovni balon te da će stoga ta institucija poduzeti mjere kako bi zaštitila kineska tržišta kapitala.

Na azijskim su burzama cijene dionica jučer pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,9 posto, na 29.408 bodova. Na samom početku trgovanja azijske su burze znatnije porasle, zahvaljujući skoku cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones porastao je u ponedjeljak 1,95 posto, dok je S&P 500 skočio 2,4, a Nasdaq indeks 3 posto.

Najveći dnevni skok S&P 500 indeksa od lipnja prošle godine, čime je nadoknadio veći dio gubitaka od prošloga tjedna, ponajviše se zahvaljuje smirivanju situacije na tržištima obveznica.

Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo. No, prinosi na 10-godišnje obveznice skliznuli su na 1,45 posto, što je ohrabrilo ulagače.

Međutim, nakon početnih dobitaka, kineski burzovni indeksi pali su oko 1,5 posto jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon upozorenja kineskog regulatora na rizik od pucanja “balona” na stranim burzama.

“Financijska se tržišta kreću na visokim razinama u Europi, SAD-u i drugim razvijenim zemljama, što je u suprotnosti s realnim gospodarstvom”, kazao je Guo Shuqing, čelnik kineskog odbora za regulaciju bankarskog i tržišta osiguranja.

K tome je poručio da Peking razmatra mjere kako bi održao priljev kapitala i spriječio poremećaje na domaćem tržištu. Međutim, nakon početnog šoka zabrinutost s azijskih burzi ipak nije znatnije negativno djelovala na europska tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je dan ranije skočio 1,8 posto. Jučer je londonski FTSE indeks ojačao 0,6 posto, na 6628 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,5 posto, na 14.087 bodova, a pariški CAC 0,6 posto, na 5827 bodova.

Prijepodne su pod najvećim pritiskom bile cijene dionica u naftnom i plinskom sektoru, koje su prosječno pale za 1,4 posto, dok je rudarski sektor oslabio 0,6 posto.

Posljedica je to pada cijena nafte za više od 1 posto, kao i cijena ostalih sirovina zbog mogućeg slabljenja potražnje iz Kine.

Što se tiče valuta, dolar je u utorak nakratko dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema šest najvažnijih svjetskih valuta, a rizičnije su valute oslabile na svjetskim tržištima, jer su investitori, zbog zabrinutosti oko rasta prinosa na obveznice, bili skloniji valutama koje percipiraju sigurnim lukama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u plusu 0,16 posto u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak, na 91,187 bodova.

Tijekom jutra u jednom je trenutku dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana od 91,326 bodova. Tečaj eura je iznosio 1,2023 dolara, oslabivši 0,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close