Upola niža lanjska dobit austrijske Erste banke

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2021. u 22:00
Izvršni direktor Erste Groupa Bernd Spalt/Erste Group

Neto prihodi od kamata bili su gotovo nepromijenjeni u odnosu na godinu ranije i iznosili su 4,77 milijardi eura.

Austrijska banka Erste Group preliminarno je u petak izvijestila o gotovo upola nižoj neto dobiti u 2020. i manjim prihodima zbog većih rezervacija za rizike na svim glavnim tržištima u vrijeme pandemije koronavirusa.

Neto dobit Erste Groupa pala je prošle godine 47 posto, na 783,1 milijun eura. Operativni prihod smanjen je 1,4 posto, na 7,16 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata bili su gotovo nepromijenjeni u odnosu na godinu ranije i iznosili su 4,77 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija pali su 1,2 posto, na dvije milijarde eura.

Rezultat otpisa vrijednosti financijskih instrumenata, koji uključuje rezervacije za rizike, iznosio je 1,3 milijarde eura zbog pogoršanih makroekonomskih izgleda povezanih sa covidom 19. U 2019. godini iznosio je 39,2 milijuna eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 14,2 posto i viša je za pola postotnog boda nego na kraju 2019.

Oporavak gospodarstava istočne Europe i matične Austrije, smanjenje troškova rizika i poboljšani poslovni rezultati trebali bi pomoći Ersteu da ove godine ostvari veću neto dobit, navodi se u priopćenju.

Banka očekuje da će ove godine bilježiti rast kredita za 2 do 5 posto, pa bi neto prihodi od kamata trebali ostati nepromijenjeni unatoč negativnim kamatnim stopama.

Komentirajte prvi

New Report

Close