UniCredit povećao rezervacije za kredite, uskoro ga slijede i ostale banke

Autor: Tomislav Pili , 23. travanj 2020. u 15:16
Povećanje rezervacija dodatno će pritisnuti ionako mršavu profitabilnost europskih banaka/REUTERS

Talijanske banke najviše su izložene malim i srednjim poduzećima koja će najviše osjetiti negativne posljedice blokade gospodarstva.

Talijanski UniCredit prva je od velikih europskih banaka koja je odlučila povećati rezervacije za odobrene kredite, a analitičari očekuju da će tim putem vrlo skoro krenuti i ostale banke što će im dodatno pritisnuti ionako „mršavu“ profitabilnost.

Kako prenosi Reuters, UniCredit je u srijedu objavio da je za rezervacije tijekom prvog tromjesečja izdvojio dodatnih 900 milijuna eura. Za probleme u otplati već se pripremaju američke banke. U prošlotjednim objavama financijskih rezultata moglo se iščitati da su najveće američke banke već izdvojile 25 milijardi dolara.

I prije izbijanja pandemije i ekonomske krize koju je ona izazvala poslovanje europskih je banaka bilo pod pritiskom visokih troškova, niskih povrata na kapital i potrebe tehnoloških ulaganja. Jedno od rješenja tih problema bila bi prekogranična spajanja, ali to nije lako za realizirati u europskim okvirima. Što analitičari misle o poslovanju najvažnijih europskih banaka – poput HSBC-a, BNP Paribasa i Deutsche Banka – nakon pandemije govore i podaci Refinitiva.

40

posto posto snizili su analitičari očekivanja za ovogodišnju dobit velikih europskih banaka, pokazuju podaci Refinitiva

U posljednjih mjesec dana analitičari su u prosjeku povećali za 130 posto očekivani iznos rezervacija. S druge strane, prognoze dobiti za cijelu ovu godinu snižene su za 40 posto. Niža profitabilnost u odnosu na američke konkurente znači da europske banke imaju manje manevarskog prostora.

„Europske banke nemaju luksuz prihoda i dobiti da bi apsorbirale značajne gubitke zbog povećanja rezervacija“, ističe Rob Smith, partner u revizorskoj tvrtki KPMG. Ranjivost europskih banaka dokazao je i potez rejtinške agencije Fitch koja je ovoga tjedna otkrila da je tom sektoru 116 puta snizila očekivanja frejtinga, uglavnom u negativne.

Među europskim zajmodavcima talijanske banke najviše su izložene malim i srednjim poduzećima koja će najviše osjetiti negativne posljedice blokade gospodarstva zbog mjera izolacije.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da bi talijansko gospodarstvo ove godine moglo pasti i više od 9 posto. Morgan Stanley procjenjuje da bi se talijanske banke u ovoj krizi mogle suočiti s porastom nenaplativih kredita za 60 do 80 milijardi eura. To je 45 posto više od sadašnje razine

Komentirajte prvi

New Report

Close