UniCredit obećao dioničarima 16 milijardi eura

Autor: Ana Blašković , 09. prosinac 2021. u 22:01
Izvršni direktor Andrea Orcel/Reuters

Talijanska bankovna grupacija predstavila novu strategiju do 2024. godine.

Andrea Orcel, novi čelnik UniCredita, talijanske grupacije pod čijim kišobranom posluje Zagrebačka banka, najavio je ambiciozni plan u naredne tri godine.

Nova strategija do 2024. podrazumijeva skok neto dobiti na 4,5 milijarde eura (sa sadašnjih 3,3 milijarde). Premda je Europska središnja banka pozvala komercijalne banke na pažljivo vaganje odluka o isplati dividende, UniCredit najavljuje isplatu najmanje 16 milijardi eura kapitala kroz dividende i otkup dionica u tom periodu. Što će nova strategija značiti konkretno za Zabu trebalo bi se znati u narednim tjednima.

Mrežu 13 banaka u srednjoj i jugoistočnoj Europi čeka jačanje integracije i rezanje troškova za 1,5 milijardi eura od čega bi dvije trećine bilo vraćeno u poslovanje.

1,5

milijardi eura srezat će se troškovi u srednjoj i JI Europi

Talijanski kreditor s 15 milijuna klijenata najavljuje zapošljavanje oko 3600 djelatnika te 2,8 milijardi eura ulaganja u IT i digitalnu transformaciju. Strateškim planom Orcela, koji je uzde preuzeo u travnju, predviđen je godišnji rast neto prihoda od 2 posto za ukupno 1,1 milijardu eura, odnosno sa 16 na 17 milijardi eura.

Neto dobit ucrtana je uzlaznom putanjom uz 10-postotni godišnji rast uglavnom iz bazena naknada i vraćanja tržišnog udjela.

“Naša jedinstvena paneuropska mreža od 13 vodećih banaka i različitih talenata bit će ujedinjena pod zajedničkom svrhom; osnažiti naše zajednice za napredak. Ulažemo u digitalno, podatkovno i naše poslovanje, vraćamo klijente u središte, postavljamo novi način rada za naše zaposlenike i slijedimo kapitalni model s održivošću.

Tom strategijom isporučit ćemo znatno povećane prinose dioničarima, uz rast poslovanja i održavanje kapitalne snage”, rekao je Orcel na brifingu za novinare u četvrtak.

Nakon što je propala akvizicija banke Monte dei Paschi di Siena, Orcel ima više manevarskog prostora za svoju viziju grupe, a najavljena dividenda nadmašuju većinu europskih kreditora, pa i najvećeg konkurenta Intese Sanpaolo.

U idućoj godini, koju je Orcel nazvao “godinom konsolidacije”, UniCredit će dioničarima isporučiti 3,7 milijardi eura iz ovogodišnjih rezultata.

Komentirajte prvi

New Report

Close